Groninger jeugd leest ruim 42.000 boeken in 10 weken

Veendam scoor een boek Veendam scoor een boek-2 Veendam scoor een boek-3 Veendam scoor een boek-4 Veendam scoor een boek-5 Veendam scoor een boek-6 Datum:    donderdag 23 april 2015,
Plaats:    Sportpark De Langeleegte, Veendam
Tijd:     13:45 uur

Precies 42.562 boeken jasten ruim 5000 kinderen uit 22 gemeenten in de provincie Groningen er in 10 weken tijd doorheen. Per kind zo’n 8 à 9 stuks. En dat is best een behoorlijke prestatie in het tijdperk van iPads, tablets en andere apparatuur met beeldscherm. Afgelopen donderdag werd de afsluiting van het project ‘Scoor een Boek’ gevierd op sportpark de Langeleegte in Veendam. Ruim 1100 kinderen uit de gemeenten Veendam, Pekela en Menterwolde verzamelden zich op het sportpark om deel te nemen aan heel veel verschillende spelletjes. En, tot grote vreugde van veel jongens én meiden, kwam FC Groningenhunk Nick van der Velden, boegbeeld van het leesproject, ook nog even om de hoek koekeloeren.
Natuurlijk had de organisatie van het leesbevorderingsproject vette mazzel met het stralende humeur van de zon. De kinderen uit de groepen vijf en zes van de basisschool lagen in het gras ademloos te luisteren naar de speech van bibliothecaris Jolanda Robben, toen ze om de beurt vijf kinderen een cijfer op het Scoor een Boek-bord van FC-mascotte Groby  liet schrijven. Robben die werkt voor Biblionet, zette het leesproject op en benaderde daarvoor FC Groningen in Maatschappij, een onderdeel van FC Groningen die sport combineert met bewustwording, lezen in dit geval. Want boeken lezen is goed voor de ontwikkeling van ieder kind, benadrukt Robben. “Tien weken geleden trapten we af. We hebben 236 klassen op 154 scholen in de provincie bezocht. We lieten kinderen een filmpje zien van voetballer Nick van der Velden, die het gezicht is van het project. Zo probeerden we ze te motiveren om binnen 10 weken zoveel mogelijk boeken te laten lezen. Wanneer er een boek uit was, plakten ze een voetbalsticker op een grote poster. Zo hielden we de telling bij. Na vijf weken, ‘in de rust’ kwamen we de tussenstand op nemen en na tien weken volgde het fluitsignaal”, vertelt Robben die het boekenleesevenement het liefst in heel Nederland zou zien. “Nu nog is het alleen in het noorden. Maar ik sta te trappelen om het ook in andere provincies op te zetten.” Ondertussen vermaken de kinderen zich uitstekend met kegelgooien, met een enorme bal tussen die ze tussen kegels door moeten manoeuvreren, een luchtkussen en andere spelletjes die Kevin de Haan van Team Sport van de Kompanjie Pekela voor de happening geritseld heeft. Een geweldig initiatief, noemt de sportieveling in een blauw Kompanjie-polootje het evenement. “Door lezen te combineren met sport zorg je ervoor dat kinderen super gemotiveerd zijn en vooral, en dat staat voorop, plezier hebben.
Op allerlei manieren vallen er punten te scoren vandaag. Of iemand nu goed is of juist niet, dat maakt niet uit, iedereen kan op z’n eigen niveau meedoen”, lacht Kevin die ruw gestoord wordt in zijn verhaal door een stel gierende meisjes. Al snel wordt duidelijk waarom. Dé hunk van FC Groningen betreedt namelijk de grasmat van de Langeleegte. Een jonge gozer -zwart leren jackie,  jeanshemd, bovenste knoopjes los, wat direct zicht geeft op een, eerlijk is eerlijk, niet onaantrekkelijk lijf en de tattoo op z’n borst- wandelt het sportveld op. De sympathieke vedette is niet te beroerd om zijn jonge fans even een ‘high five’ te tikken.  En ook niet voor ’n selfie. Op de vraag welk boek er op zijn nachtkastje ligt, moet Van der Velden het antwoord schuldig blijven. “Ik ben momenteel met téveel andere dingen bezig. Ik lees mijn dochters wel voor maar ben zelf nogal onrustig”, lacht Van der Velden. Esmé, Manon, Kyra en Karsten van OBS Braskörf in Veendam  staan in de rij om een handtekening van hun held te bemachtigen. Ondertussen willen zij de pers wel even uit de doeken doen welke boeken zij verslonden hebben. Esmé las ‘De Waanzinnige boomhut’, Manon ‘De Prijs van Poep’ (niet vies maar vooral informatief, zegt ze er snel bij), Kyra heeft ‘Het dagboek van een muts’ net uit en Karsten is helemaal op de hoogte van de avonturen van ‘Meneer Stink’. Een ding is zeker: voor volgend jaar staat Scoor een Boek weer op de agenda.