Heemtuin overgedragen aan WerkPro

Viering overdracht Heemtuin Muntendam, wethouder Jan Batelaan en directeur van WerkPro Peter Rutgers deden de openingshandeling. Wethouder Jan Batelaan dolblij met samenwerking

MUNTENDAM – De kogel is door de kerk. Vorige week heeft wethouder Jan Batelaan van de gemeente Menterwolde het beheer van de Heemtuin officieel overgedragen aan Werkpro, de organisatie die re-integratie en dagbesteding van cliënten in haar takenpakket heeft. Directeur Peter Rutgers van WerkPro en Batelaan verrichtten dan ook een symbolische handeling door het planten van een magnolia.
De VVD-bestuurder was dan ook blij met de overdracht van de Heemtuin. Na lange tijd van onrust is het nu vooral zaak om met de Parel van Menterwolde vooruit te kijken. “Er ontstaat hier een hele mooie samenwerking met allerlei ketenpartners”, benadrukte Batelaan. “De VVV Veenkoloniën, de NAM, Stichting Vrienden van de Heemtuin, NOVO en De Zijlen zijn er allemaal bij betrokken. Er wordt met veel liefde aan de toekomst van de Heemtuin gewerkt, door zowel oudgedienden als nieuwkomers. Met WerkPro hebben we als gemeente Menterwolde een goede partner gevonden op het gebied van scholing en begeleiding van cliënten. Kijk naar het Jongerenhotel Simplon in de stad Groningen, dat staat er dankzij de inzet van WerkPro ook verdraaid goed op. Zo kan dat hier ook gebeuren.”
Het is duidelijk, er stond vorige week een trotse wethouder bij de overdracht. Batelaan hoopt nu dat de Heemtuin ook door gemeenten wordt omarmd , want Stichting Natuur- en Milieueducatie (NME) gaf in het verleden rondleidingen aan scholen uit diverse gemeenten. Gemeenten als Veendam, Pekela en Menterwolde hadden zich dan ook verbonden aan de Heemtuin om deze vorm van educatie voor leerlingen een kans te geven. Batelaan hoopte dat dit opnieuw gaat gebeuren. “We hopen dat in de toekomst meer gemeenten zich aan de Heemtuin willen verbinden”, zei Batelaan. “We kijken daarvoor ook naar de herindelingspartners Slochteren en Hoogezand-Sappemeer. De Heemtuin is nu een parel van Muntendam, van Menterwolde. De Heemtuin is straks ook één van de parels van de nieuw te vormen gemeente.”
De gemeente Menterwolde blijft eigenaar van de Heemtuin. Het natuurpark is overgedragen aan WerkPro op basis van het recht van vruchtgebruik, zo gaf Batelaan te kennen.