Stichting 5 mei laat Bellingwolde dagenlang bruisen!

BELLINGWOLDE - Bestuur 5 mei comité Zaterdag 2 mei en dinsdag 5 mei

BELLINGWOLDE – De Stichting 5 mei Bellingwolde heeft het er maar druk mee. Koningsdag is nog niet afgerond of de andere activiteiten staan alweer voor de deur. De bestuursleden van de stichting doen het echter graag, want des te meer reuring in het grensdorp, des te beter. Of zoals bestuurslid André Streunding het uitlegt: “We willen dat de saamhorigheid in het dorp terugkeert.”

Het is een initiatiefrijke club, het bestuur van Stichting 5 mei Bellingwolde. Enkele jaren geleden kreeg de stichting een ‘boost’ door verschillende oorzaken. Door de verkiezing ‘Het leukste dorp van Groningen’ op RTV Noord bundelden enkele Bellingwolders de krachten om het dorp voor de regionale televisie op de kaart te zetten. Sindsdien heeft de stichting weer de wind in de zeilen en zijn er prachtige evenementen als de kerstmarkt georganiseerd, waarbij in 2013 het veertigjarig jubileum van de stichting werd gevierd. De  bestuursleden Theo Visser, Eddy Korte, Andre Streunding, Jan Koerts, Henk Vos, Albert Dekker, Nanda Jager, René Perton, Geert Hemsens, Jan Bruining en Teije Katuin vullen elkaar dan ook uitstekend aan. Alle geledingen zijn vanuit het dorp Bellingwolde vertegenwoordigd en zorgen ervoor dat er uit alle hoeken vrijwilligers bij de organisatie worden betrokken.
Volop activiteiten
Want dat er wat te doen is in de week tussen Koningsdag en 5 mei is wel duidelijk. Dat begon afgelopen zaterdag al met het versieren van de straten en op Koningsdag zelf werd er in Bellingwolde een Beachvolleybaltoernooi georganiseerd, terwijl er ook kon worden deelgenomen aan een fietstocht. Aan de borrel en ‘hapjederij’ werd ook gedacht, want stichting 5 mei Bellingwolde beschikt over een heuse skihut van vier bij vier meter, die verplaatsbaar is. Deze werd op Koningsdag ook op een mooie centrale locatie geposteerd. Daarmee houdt het niet op, want op zaterdag 2 mei wordt er tussen tien uur s’ ochtends en vier uur ’s middags een streekmarkt en vrijmarkt gehouden bij de Magnuskerk. Op de zaterdagavond is er met de Oost-Groninger band Alloway live-muziek in zalencentrum De Meet. Vanaf negen uur ’s avonds begint Alloway met spelen en de entree is gratis. “Tot nu toe hebben zich ruim 34 kramen aangemeld”, vertelt Streunding.
Om het verleden omtrent de Tweede Wereldoorlog tentoon te stellen en de Westerwolders te wijzen op de tragische oorlogshistorie in Bellingwolde heeft de Archiefbeheergroep Rhederbrug en Omgeving (ARO) tussen zondag 3 mei en dinsdag 5 mei een tentoonstelling geopend. Door de ligging aan de grens werden er angstige momenten beleefd in Bellingwolde en die gevoelens en gebeurtenissen worden allemaal  uitgebeeld in de tentoonstelling. Deze archiefbeheergroep is weliswaar geen onderdeel van de stichting 5 mei, maar de contacten zijn warm. “Op 4 mei hebben we geen activiteiten georganiseerd”, aldus Streunding. “We sluiten dan aan bij de Dodenherdenking in Wedderveer, waar de gesneuvelden ieder jaar worden herdacht. Op 5 mei is er ’s ochtends om half tien eerst een herdenkingsdienst in de kerk van Oudeschans. De optocht van de praalwagens begint om half één ’s middags in Oudeschans en trekt daarna door Bellingwolde. Er doen ruim 36 praalwagens mee. De leerlingen van de vier scholen, de Rhederbrugschool, de Westerschool, de Oosterschool en de christelijke basisschool de Wegwijzer doen allemaal mee en de optocht is ook bedoeld voor de kinderen in het AZC en de cliënten van de Olle Witte Schoule. Het is echt een happening, het hele dorp doet mee. De straten zijn versierd, de leukste straat en de leukste praalwagen winnen beide een barbecue.”
Kern met Pit
Dat het bestuur van Stichting 5 mei Bellingwolde zich flink inzet voor het dorp is ook opgemerkt door de actie Kern met Pit, dat een geldbedrag beschikbaar heeft gesteld. “Dat geld krijgt een leuke bestemming in het dorp”, weet Streunding. “Om de versierde straten en de praalwagens te jureren hebben we iets leuks bedacht. Het is namelijk de bedoeling dat Kern met Pit de versierde straten jureert en burgemeester Janneke Snijder van de gemeente Bellingwedde zal de versierde praalwagens beoordelen.” Om de optocht op 5 mei in goede banen te laten verlopen is veel inzet en regelwerk vereist. “We zijn druk bezig met de kinderen in te delen in de karren”, vertelt Jan Koerts. “De karren worden gekeurd, de kinderen krijgen snoep mee onderweg, er is beveiliging, de route is uitgestippeld en de politie is op de been. Bij het verstrekken van de vergunningen heeft de gemeente ons erg goed geholpen. Daar zijn we erg blij mee.”
Kortom, er is volop wat te doen in Bellingwolde. Wat al is begonnen op Koningsdag, wordt op zaterdag 2 mei, zondag 3 mei en dinsdag 5 mei vervolgd met de Rommelmarkt en Vrijmarkt, de tentoonstelling in De Brug en de optocht van praalwagens. Meer informatie over de stichting is te vinden op de Facebookpagina: https://www.facebook.com/stichtingvijfmei.bellingwolde.