Zachte g klinkt luid aan de Langeleegte

Jip Janssen vv Veendam 1894 Jip Janssen nieuwe hoofd jeugdopleiding bij Veendam 1894

VEENDAM – Veendam 1894  komt van ver. Een kleine bestuurscrisis, een accommodatie die onder handen moest worden genomen en tot overmaat van ramp staat het vlaggenschip er niet al te best voor in de derde klasse. Maar er gloort hoop aan de horizon. De jeugdopleiding ondergaat momenteel een facelift. Met een Brabantse Limburger als visionair.
Want dat Jip Janssen de juiste man op de juiste plek is, lijkt bij het aanschouwen van zijn voetbalverleden wel duidelijk. De 25-jarige Zuiderling woont samen met zijn vriendin Sanne van Ooyen sinds enkele jaren in Parkstad Veendam en moest al relatief vroeg stoppen met voetballen door een enkelblessure. Janssen focuste zich op het trainerschap, haalde zijn TC III en trainde onder andere de jeugd van topclub PSV en Roda JC, voordat hij trainer van de A1 en Hoofd Jeugdopleidingen werd bij de Limburgse Topklasser EVV uit Echt. Eigenlijk belandde Janssen per toeval in de Parkstad. Zijn vriendin komt namelijk uit Drachten, de twee zochten samen woonruimte en kwamen in Veendam wegens de prima ligging en de relatief goedkope woningen. Voetbalclub Veendam 1894 plukt er nu de vruchten van, want Janssen is sinds anderhalf jaar verbonden als jeugdtrainer aan de Veenkolonialen. Met wisselend succes, dat wel. Want in zijn eerste half jaar degradeerde hij met A1 naar de tweede klasse. In die tweede klasse heeft het oudste jeugdelftal van Veendam 1894 overigens wél uitzicht op het kampioenschap, de ploeg staat er uitstekend voor met nog een aantal wedstrijden te spelen. Vanaf komend seizoen gaat de jeugdopleiding echter op de schop. Janssen wordt hoofd jeugdopleiding en er is een soort van Technisch Hart ontstaan in de Parkstad die het jeugdvoetbal in Veendam weer naar een hoger niveau moet tillen. “Het bevalt goed bij Veendam 1894, maar er is nog een hoop te doen”, vindt Janssen. “Het is de bedoeling dat er hier een semi-topsportklimaat onstaat waarbij de standaard jeugdteams op minimaal derde divisieniveau gaan spelen. De focus moet liggen op het opleiden voor het eerste elftal. Dat betekent dat er wel een cultuuromslag moet plaatsvinden binnen de vereniging. Breed gezien is voetbal bij Veendam 1894 voor iedereen, bij de echte talenten moet ontwikkeling voorop staan. Uiteraard met plezier, want vooral dat is belangrijk in het voetbal.”
Nieuw elan
Janssen doet het overigens niet alleen, want hij krijgt steun van een aantal clubmensen die eveneens het niveau omhoog willen krikken. Met mannen als Menno Raatjes, zijn zoon Maikel Raatjes, Johnny Niemeijer,, Jans Vazel, Marvin Haan, Harm Brouwer en Hedde Adam wordt er momenteel gewerkt aan een visie om de Veendammer voetbaljeugd een boost te geven. “We willen de jeugdopleiding nieuw elan geven en dat gaat volgend seizoen beginnen”, klinkt Janssen strijdlustig. “De eerste twee tot drie jaar willen we het niveau omhoog krikken door niet alleen de spelers te laten ontwikkelen, maar de trainers ook te trainen. De komende jaren moet het fundament worden gelegd.”
Wanneer het geraamte binnen Veendam 1894 staat zijn er voldoende plannen om nieuwe hordes te nemen. Want wat gymdocent Nermin Cosovic doet, het geven van extra trainingen aan leerlingen van Winkler Prins die volleybaltalent hebben, hoopt de vereniging ook in samenwerking met de scholengemeenschap toe te kunnen passen. ?Daarvoor willen we gaan samenwerken met Winkler Prins?, stelt Janssen. ?Maar eerst is er nog een hoop werk te doen, spelers hebben een andere mindset nodig en we moeten doorselecteren. Toen ik hoofd jeugdopleiding was van EVV hadden we afspraken met Roda JC en VVV-Venlo om spelers die afvallen op te vangen in de jeugdopleiding van EVV. Dat hopen we in Veendam ook toe te kunnen passen op den duur. Daarvoor willen we eventueel afspraken maken met FC Groningen en andere verenigingen die een goede jeugdopleiding hebben. De jongens moeten hier op den duur willen voetballen om beter te worden, dáár streven we naar als Veendam 1894.