V&Z moet mogelijk op zoek naar nieuwe voorzitter

Aeilt Hassing zwaar aangeslagen na incident

VEENDAM – Hij is het gezicht van zaalvoetbalvereniging V&Z in Veendam. De goedlachse Aeilt Hassing zet zich normaliter ook met liefde in voor de sport en de vereniging, die in 2013 nog haar veertigjarig jubileum vierde. Maar na een vechtpartij tijdens de finaleavond is voor hem even de maat vol. Hassing overweegt zelfs te stoppen als voorzitter, het gebeuren heeft hem flink aangegrepen.

Vrijdag 20 april, de dag waarop zaalvoetbalvereniging V&Z haar bekerfinale heeft georganiseerd. Er wordt vooraf gedold door de verschillende teams. De wedstrijd om de derde plek wordt gespeeld tussen Osman Gazi en Autobedrijf Smit, welke door de spelers van het autobedrijf met 8-6 wordt gewonnen. De finale tussen ZVV Ron Haans en Glasgarage van Ringh1 wordt daarna gespeeld. Uitblinker Heine Uuldriks leidt ZVV Ron Haans naar een 5-2 voorsprong, maar Glasgarage van Ringh komt terug. Bij 6-5 wordt baltovenaar Elvis Hedzic van het veld gestuurd met rood. Met een man minder maakt Glasgarage Van Ringh gelijk. Coach Jan Bos denkt dan dat hij zijn selectie weer kan aanvullen tot vijf spelers in het veld, maar de regels wijzen anders uit. Pas wanneer de tegenstander scoort wordt de spelersverhouding weer gelijk en dat is hier niet het geval. Bos is boos, krijgt rood van de scheidsrechter en neemt plaats op de tribune. Daar loopt het pas echt uit de hand. Iedereen wil zich ermee bemoeien, een speler van nummer vier Osman Gazi deelt een klap uit en daarna ontstaat er een massale vechtpartij. Ongeveer dertig aanwezigen gaan met elkaar op de vuist, zo legt voorzitter Aeilt Hassing uit.

Hassing is aangeslagen, diep getroffen en weet niet hoe de toekomst eruit ziet. “Het begon al vóór de finale”, stelt hij. “Jan Bos, de coach van Glasgarage werd uitgedaagd. Jan Bos is buiten het veld een prima vent, maar als coach is hij vreselijk fanatiek. Ik zou nooit onder hem willen voetballen, verder is het een beste jongen. Maar Bos ging tekeer tegen de scheidsrechter toen deze hem geen gelijk gaf, want Bos wilde na de goal van Glasgarage een speler het veld insturen om het weer vijf tegen vijf te laten zijn. Alleen, die regel zou alleen op gaan als ZVV Ron Haans zou scoren. Toen Bos ook rood kreeg en op de tribune ging zitten werd er weer wat geroepen.” De vlam sloeg in de pan, er ontstond een massale vechtpartij. Een jongen kreeg van een groepje vechtersbazen zoveel klappen dat Hassing even vreesde voor zijn leven. “Echt, ze konden ‘m wel doodslaan”, vertelt hij geëmotioneerd. “Ik ben er kapot van dat het zo gegaan is. Ik heb er alles voor over, stop mijn ziel en zaligheid in deze vereniging, misschien wel dertig uur per week. Via Facebook en WhatsApp krijg ik erg veel steun, maar ik weet nog niet of ik doorga. Het is dat het de laatste wedstrijd van het seizoen is, dan kan ik er nog even over nadenken, maar anders was ik direct al gestopt.”

De oplossing, schorsen en royeren van spelers en leiders, is volgens Hassing niet zo gemakkelijk. In het verleden is hij meermaals bedreigd toen er dergelijke maatregelen werden genomen. “Als we zulke maatregelen nemen ben ik bang voor de gevolgen. Hoe loopt het dan af? Moet ik dan achterom kijken als ik ’s avonds over straat loop? Ik weet het echt niet, het is een hele lastige beslissing.”