Anthony van Hees bindt jongeren met ‘zijn’ Real Panasz

HOOGEZAND – Er is geen maatschappelijk jeugdproject in Hoogezand-Sappemeer te vinden of Anthony van Hees is erbij betrokken. De voetballiefhebber pur sang is zich met zijn organisatie Real Panasz actief in de gemeente en zet met ondersteuning van diverse vrijwilligers vele projecten op om de sociale cohesie te verbeteren. De maand mei is druk voor Van Hees, want naast een Multicultureel Soccer Festival voor jong en oud is het een week later de beurt aan het H-S Soccer Festival.Anthony van Hees

Met andere woorden, op vele plekken in Hoogezand-Sappemeer is Anthony van Hees een bekende naam en een graag geziene trainer en begeleider van kinderen. Naast zijn werkzaamheden voor Real Panasz is Van Hees namelijk jeugdtrainer bij HSC in Sappemeer en zodoende weten vele kinderen wat ze van de pannaliefhebber pur sang kunnen verwachten. Van Hees is een geboren Hoogezandster. “Later zijn we naar Groningen verhuisd en ben ik gaan voetballen bij GRC. Een mooie tijd en op mijn vijftiende stond ik in het eerste. Daarna heb ik twee jaar bij Veendam gevoetbald, voordat ik terugkeerde naar GRC. Via Henk Fräser ben ik bij Feyenoord beland en woonde ik in Rotterdam.” Van Hees voetbalde later bij de amateurs van SC Feyenoord en werkte als kok in de horeca. Een mooie ervaring, maar op een gegeven moment was het genoeg voor de voetballer van toen. “Ik was altijd onderweg, veel werken, trainen en voetballen. Op een gegeven moment was het genoeg en ben ik terug naar het Noorden gegaan.”

Via GRC belandde Van Hees alsnog in zijn geboorteplaats Hoogezand en daar is hij nu alweer een aantal jaren actief als jeugdtrainer en buurtcoach met Real Panasz, een organisatie die zich op maatschapplijk gebied inzet. Vanuit die professie werkt Real Panasz alweer voor de derde keer aan het Multicultureel Soccer Festival. Op zaterdag 23 mei wordt er door jong en oud gevoetbald op sportpark De Kalkwijck in Hoogezand. Het zijn niet alleen multiculturele teams uit de omgeving Hoogezand, er komen zelfs teams uit Arnhem, Lelystad en Rotterdam voor dit evenement. Naast de inzet voor junioren kunnen op 23 mei juist senioren en veteranen zich uitleven. Het lijkt een geweldig evenement te worden voor jong en oud, want naast voetbal is er veel muziek. “We zijn destijds begonnen met de opzet van het toernooi, waarbij we ons eerst richtten op kinderen. Later hebben we juist senioren en veteranen erbij betrokken, zodat multiculturele vriendenteams uit het hele land konden voetballen en elkaar ontmoeten.”

Van Hees heeft naam moeten opbouwen voor het organiseren van dergelijke evenementen. “We zijn destijds begonnen met een gratis voetbalschool voor de kinderen in Hoogezand-Sappemeer. Van het één kwam het ander en vele maatschappelijke partners sloten zich aan. Onze inzet is met name gericht op kinderen en ouderen, de laag-economische doelgroep. Bij die doelgroep zit zóveel talent, zoveel enthousiasme. Wij willen dat graag begeleiden zodat ze alles uit zichzelf kunnen halen. Als jeugdtrainer van HSC ben ik de afgelopen jaren zóveel talent tegengekomen en met Real Panasz hebben we dat ook gezien. Niet alleen op voetbalgebied hoor, ook op het gebied van basketbal, volleybal. Kinderen hebben die steun in de rug nodig.”

Vandaar dat Real Panasz zich richt op jong én oud. IS het Multicultureel Soccer Festival op 23 mei juist bedoeld voor multiculturele vriendenteams uit het hele land, een week later is het de beurt aan alle kinderen die graag willen meedoen aan het H-S Soccer Festival. In tegenstelling tot het Multiculturele evenement is het H-S Soccer Festival gericht op kinderen die lid zijn van een voetbalvereniging. “Maar ze hoeven niet met hun eigen team te komen, ze kunnen ook een team samenstellen”, weet Van Hees. “Maar omdat het getrainde voetballers zijn zie je dat het niveau ook wat hoger ligt.” De organisatie van Real Panasz heeft er in elk geval zin in. De inzet voor Hoogezand-Sappemeer is bij deze mensen vol passie gewaarborgd. Meer info: www.realpanasz.nl.