Drieborg is een dijk van een dorp

DRIEBORG - Comité Feestweek Drieborg 13 mei t/m 17 mei

DRIEBORG – Dankzij de niet aflatende inzet van de vrijwilligers van SV Drieborg en Dorpsbelangen Drieborg staat er een feestweek op de agenda. Het pakweg 450 inwoners tellende dorp slaagt er namelijk in een veelzijdig programma neer te zetten, welke van start gaan met een heus Sportgala. Bestuurslid Ingrid Miedema van Dorpsbelangen Drieborg is trots. Ze hoopt dat de inwoners van de Oldambtster polders genieten van een geweldige week.

Want met de realisatie van de feestweek maakt Drieborg haar slogen – een dijk van een dorp – wederom meer dan waar. Het dorp onder de rook van Bad Nieuweschans lijkt met pakweg 450 inwoners een klein dorp, maar is groots in haar daden. Want hoe anders valt het te verklaren dat de basisschool in het dorp nog altijd tussen de tachtig en honderd leerlingen telt, de hardloopwedstrijd Polder Oogstloop een parel van een loopwedstrijd en de plaatselijke voetbalvereniging ook nog uitstekend in stand wordt gehouden?
Ingrid Miedema denkt dat het saamhorigheidsgevoel in het dorp groot is.
De inwoonster van de Topelenstraat is namelijk nieuw als bestuurslid van Dorpsbelangen. Er heeft in Drieborg dan ook een kleine aardverschuiving plaatsgevonden, want het nieuwe bestuur bestaat louter uit vrouwen. Naast Miedema zijn Annetta Feikens, Janet Leeuwma, Andrea Wiekens – Delger en Pauline Hut de ‘leading ladies’ in het dorp. Een afvaardiging van dit bestuur maakt ook deel uit van de sportgalacommissie, die het sportgala organiseert. Het is voor het eerst dat er een sportverkiezing als zodanig wordt opgezet.
“We beginnen op woensdagavond met het sportgala”, vertelt Miedema. “We reiken in elf categorieën de prijzen uit en de genomineerden zijn vorige week ingelicht. Natuurlijk is het de bedoeling dat iedereen geheel in galastijl gaat, dat is ook het mooiste. Bij de grote sportverkiezingen komen genomineerden ook in galastijl, dat hopen we hier in Drieborg ook te bereiken. De sponsoren reiken de prijzen uit, we willen ze er graag bij betrekken en op deze manier in het zonnetje zetten. ” De elf categorieën zijn sportman, sportvrouw, voetbaltalent, doorzetter/minst afwezige, aanmoedigingsprijs, trainer, talent, vrijwilliger en acroteam van het jaar.
Binding met het dorp
Een dag later is het tijd voor het Hemeltjesfeest met de mega-zeskamp. “Dat is elk jaar weer een belevenis”, weet Miedema. “Binnen drie dagen zitten de inschrijvingen weer vol en hebben we genoeg teams. Er zijn deelnemers die als kind op de basisschool in Drieborg hebben gezeten en speciaal voor de zeskamp terugkeren in Drieborg. Ze doen dan weer mee met hun team van vroeger. Geweldig toch?” Het tekent de binding met Drieborg. Want naast het dorp zelf hebben omliggende dorpen als Nieuw-Beerta en Bad Nieuweschans ook voldoende gevoel bij de feestweek in Drieborg. “De omliggende plaatsen zijn inderdaad enthousiast. Het feest duurt vijf dagen, de organisatie werkt er al vijf maanden naartoe. Maar dat is het zeker waard!”, lacht ze.
“Naast de mega zeskamp is er ook de knobbelrit.” Dat komt erop neer dat deelnemers met de ogen die ze gooien met een dobbelsteen een route afleggen in het dorp. “En wie in totaal het hoogst aantal ogen gooit, wint de pot!” Na de start met het gala en de mega zeskamp is er op vrijdag de gymuitvoering, op zaterdag de feestavond en wordt de feestweek afgesloten met de Dorpsdag Drieborg. Alle activiteiten vinden plaats op het terrein van het Lubbert Bruins Sportpark in Drieborg.