Havendagen Beerta staat voor eerste lustrum

BEERTA - Comité Havendagen Beerta Zaterdag 16 en
zondag 17 mei

BEERTA – De leden van de Havendagcommissie hebben het er maar weer druk mee. Op zaterdag 16 en zondag 17 mei is Beerta namelijk het decor voor de jaarlijkse Havendagen. Een bijzondere, want het eerste lustrum wordt namelijk gevierd. De commissie heeft daarvoor extra activiteiten aan de agenda toegevoegd. Commissielid Gerrie Schaank is enthousiast.

Normaliter zou je denken dat de Havendagen Beerta ergens in juni worden georganiseerd. Als onderdeel van WaterWeekend BLauwestad moest het echter concessies doen. Want doordat tijdens het weekend van 16 en 17 mei de Blauwe Passage in Midwolda wordt geopend is de organisatie van de verschillende festiviteiten tijdens Waterweekend Blauwestad gevraagd om de activiteiten te verplaatsen naar mei.
De Havendagcommissie Beerta heeft aan dat verzoek gehoor gegeven, vandaar de op het eerste oog ietwat vreemde datum. “Ieder jaar groeit het” ,weet Gerrie Schaank. “We hadden eigenlijk al een datum gepland in juni, maar de rest van de organisatie van WaterWeekend Blauwestad wilde liever in mei. Dan is namelijk ook de opening van de Blauwe Passage. Daarop hebben we het programma wel iets moeten aanpassen. We verwachten dat het in mei namelijk iets kouder is en dat betekent dat we een aantal activiteiten met water hebben geschrapt. Mensen moeten bijvoorbeeld niet meer in het water. Wel hebben we de waterballen, waarbij kinderen in zo’n plastic bal over het water rollen.” De Havendagcommissie heeft echter ook nieuwe aspecten aan het programma toegevoegd. “We hebben namelijk een sportclub uit Groningen bereid gevonden om te komen, zij voeren de drakendans en de leeuwendans uit. Drie rondvaartboten beginnen bij de Chinees, waar ook de dansen plaatsvinden. Zo begint op zondag het gebeuren met de oeverartiesten. Daarnaast is de Rijdende Popschool ook aanwezig met workshops. Kinderen kunnen daar naar binnen lopen om daar in ieder geval met muziek bezig te zijn. Ook de dansschool is erbij onder de noemer Dansen met plezier voor twee. We zijn wederom erg blij met de artiestenparade voor de oeverartiesten. Lucas & Gea spelen daarbij een belangrijke rol, die naam trekt nog altijd veel volk. Ook organiseren we nieuwe dingen zoals de Beertster Kampioenschappen Spijkerbroek hangen. We weten niet of dat een succes wordt, het is afwachten. Maar we proberen het in elk geval.”
Kortom, aan vindingrijkheid geen gebrek. Want er staat eveneens een vogelshow met uilen en woestijnhaviken op de agenda, en de Sterke Mannen houden hun NK Wielflip. “De commissie is sinds enkele jaren versterkt met Meindert Zweep. Hij organiseert de markt en heeft in de entertainmentwereld veel contacten, evenals contacten met marktkooplui. Meindert slaagt er iedere keer in dergelijke activiteiten te organiseren. We zijn erg blij met zijn inbreng.” Ook de helikoptervluchten staan weer op het programma en ook daar is Schaank verguld mee. “Het bedrijf Rotary Wings dat de vluchten uitvoert is tevreden. Ze hebben zichzelf aangemeld en eigenlijk is dat best uniek. Ze komen namelijk alweer voor het derde jaar op rij. Je zou denken dat na één of twee keer dergelijke helikoptervluchten uit te voeren geen animo meer is, maar het loopt opnieuw als een trein. We zitten op tachtig tot negentig aanmeldingen en daarmee zitten ze vol. De helikopter gebruikt het reserveveld van vv THOS als start- en landingsplaats.”
Schaank en zijn commissiegenoten hebben het er maar druk mee. Ze kunnen de laatste loodjes nog wegwerken, want op zaterdag 16 mei en zondag 17 mei is het zover. Meer info: www.havendagenbeerta.nl.