SETA: dit roept weerstand op!

MUSSELKANAAL – Over SETA kun je een boek schrijven. Een heel dik boek. De anekdotes over het wel en wee van de club zijn namelijk talrijk. Want SETA is niet standaard. SETA was nooit standaard. En SETA zal nooit standaard worden ook. Vroeger was je een kneus als je bij SETA speelde. Werd je SETA-kneus genoemd, dan kon je er ook echt helemaal niets van. Zat je nog net niet in een rolstoel. Tot begin jaren negentig, toen SETA ineens een prominente rol in het amateurvoetbal ging spelen en bleek dat de club wel degelijk potentie had. Dat was toen. Nu, anno 2015, is de club terug te vinden op de plek waar het zich de afgelopen jaren thuis voelde:  de kelder van het amateurvoetbal. Veel minder kan niet. Aan de nieuwe trainer Wilbert Arends de taak om SETA weer op de kaart te zetten.
Gert Knigge. Wie kent hem nog? Gert Knigge was een geweldige keeper. En zo gek als een deur. Gert was bovendien de meest chagrijnige doelman aller tijden. Op elke foto kijkt Gert met een enorm stuk chagrijn en weerzin de wereld in. Gert lachte nooit, zo leek het wel. Gert kon genieten van een avondje ‘naar’n op de bank’. Maar wát een geweldige doelman was dat, zeg.
Deed veel te weinig met zijn heel behoorlijke kwaliteiten. Ugo Mulder? Introduceerde de retro-baard. Voorloper dus. Stijlicoon ook, zou je kunnen zeggen. Klaas Huiting. De Hulk van SETA. Rudi Bolland? Geen hoogleraar, maar een meer dan uitstekende voetballer. En wat te denken van Harrie Scholtens. Of beter: Arrie Scholtens. Want Harrie stelde zich steevast voor als Arrie. Harrie had namelijk moeite met de H.  Scholtens scoorde er in zijn avontuur aan de Schoolstraat stevig op los. Vond Arrie zelf trouwens ook, want de spits was behalve trefzeker ook groot fan van zichzelf. Harry kon volmaakt gelukkig worden door gewoon elke morgen even in de spiegel te kijken.
Kees Bouma is de beste trainer die de club ooit had. Daar is men het in Musselkanaal wel over eens. Kees is een gewone jongen. Een schoolmeester, maar dan anders. Kees had succes en was in elk geval een stuk beter dan Harm Kiers – met z’n accentje-, de bescheiden Jan van der Heide en Johan Hofmeijer. Dat was het dan weer allemaal net niet.
Over de kwaliteiten van de nieuwe trainer hoeft SETA zich geen zorgen te maken. Wilbert Arends is een uitstekende trainer met prima oefenstof.  En bovendien: de titel kan de club volgend seizoen amper nog ontgaan. Want de club legde een aantal spectaculaire nieuwelingen vast. Wat te denken van Ben Davids. Van Stefan Goelema en Martijn Koning. Nu al loopt het de andere vijfdeklassers dun door de broek. Zonder gekheid: SETA wil weer aan de weg timmeren. Daar is niets mis mee. Dat valt de nieuwe beleidsbepalers alleen maar te prijzen, al hebben we al vaker gelezen over de revival van de volksclub en liep het vervolgens weer eens op niets uit. Maar overdrijven kan ook. Een beetje bescheidenheid zou SETA beter passen. Het heeft iets lachwekkends om je als club op de borst te kloppen bij het ‘contracteren’ van een 17-jarige speler van Musselkanaal 2 of 3. Dat moet je niet willen. Dat roept weerstand op. Ga straks eerst maar eens voetballen. Doe niet net of je de één na de andere topper binnenhaalt.
En toch.
Tóch zou het mooi zijn als die tijden van weleer herleefden. Dat er weer tweehonderd mensen – inclusief Gerrie en Okko – langs de lijn stonden. Dat er weer heerlijk gesteukeld werd. Dat het ‘middagje SETA’ herleefde. Dat er weer iets te zien was dat op voetbal leek. SETA moet eerst de sympathie terugwinnen. SETA moet weer een gewone, normale club worden. Een club zoals die onder voorzitter Kort was. Een legendarische voorzitter overigens. ‘Ik heet Kort en ik houd het kort’. Aldus opende de preses steevast de jaarvergadering. De club van Ceresdorp. Van Herman – ‘Erman volgens Arrie’- Sandman. Jantje Mulder, en de gebroeders Brinks. De club waar supporters tijdens een afsluitende barbecue gewoon hun piemel aan de vrouw van een sponsor lieten zien. Dat was SETA. Lekker voetballen, maar bovenal gezellig. Die tijd. Dáár verlangt elke liefhebber in Musselkanaal naar.
De vrouw van de sponsor vast ook.
Vincent Muskee