Pinksterraces Stadskanaal terug van weggeweest

STADSKANAAL- Met een deels nieuw bestuur en sinds twee jaar een nieuwe accommodatie zijn de Pinksterraces in Stadskanaal van een mooie toekomst verzekerd. Nadat de wedstrijd vorig jaar niet doorging, wordt er dit jaar traditioneel op Tweede Pinksterdag weer gewoon geraced. Bestuurslid PR Bert Visscher kijkt er met zijn medebestuursleden naar uit.

De vaste bezoeker zal zich wederom goed kunnen vermaken op Sportpark Noord in Stadskanaal, want met de Regioklasse, het Open NK Zijspan, de Open Specials, de 125cc Specials en de International Specials komen regionaal talent en internationaal gelouterde grasbaanracers aan bod. Een prachtig affiche, waarvan het grasbaanhart van de duizenden liefhebbers toch sneller van moet gaan kloppen. Het bestuur en het team van pakweg zeventig vrijwilligers hebben er namelijk alles aan gedaan om het rondom de baan zo publieksvriendelijk mogelijk te maken. “We hebben enkele aanpassingen aan de baan gedaan”, vertelt Visscher. “Zo is er 20.000 kuub zand op en rondom de baan gestort door de firma Hoornstra uit Nieuw Buinen. Met behulp daarvan zijn zogenoemde talands gemaakt. We hebben namelijk een geweldige baan, maar in 2013 was er een veelgehoorde klacht dat de meeste toeschouwers naast de baan net over het schot konden kijken. Daar hadden de bezoekers redelijke problemen mee. Nu is de situatie veranderd, zijn er door middel van de talands maatregelen getroffen en kijkt het publiek op de baan neer. Een geweldige verbetering als je het mij vraagt.”

Visscher weet waar hij over praat. Al op veertienjarige leeftijd werd hij vrijwilliger bij de MAC in Stadskanaal en na een uitstapje is hij vorig jaar toegetreden tot het bestuur. Met de ervaren mannen Harry Vos en Jan Mulder als nestoren, aangevuld door nieuwelingen als Erik Roelfsema, Cor Smit en Anja Stiekema. Sinds 2013 heeft de organiserende vereniging MAC Stadskanaal haar nieuwe baan op Sportpark Noord ‘op Knoal’. “De baan ligt in verhouding tot voorheen een paar meter naar achteren. Daar waar vroeger de kantine en de voetbalvelden van SPW lagen ligt nu de baan en staat ons clubhuis. Daar zijn we blij mee, het is toch een voordeel om een eigen stekkie te hebben. Daartegenover staat dat we nu zelf als stichting verantwoordelijk zijn voor het onderhoud. We zijn namelijk geprivatiseerd. Daarbij worden we geholpen door meer dan zeventig vrijwilligers. En ieder op zijn of haar specialisme. De een is goed in bestraten, de ander is goed in het aanleggen van de boarding. Daar maken we gebruik van. Verder zijn we door de privatisering zelf ook verantwoordelijk voor het ophalen van gelden. We hebben hier onlangs in samenwerking met Harrie Meiringh twee feestavonden gehad. Daar hebben we een geldbedrag uit kunnen genereren en zulke activiteiten hopen we in de toekomst vaker te organiseren.”

Met een deels nieuw bestuur wordt er hard gewerkt om de toekomst van de Pinksterraces in Stadskanaal er rooskleurig uit te laten zien. Met een goede online strategie hoopt het bestuur van Stichting MAC Stadskanaal de raceliefhebbers op Tweede Pinksterdag naar Stadskanaal te lokken. “Vooraf willen we via moderne media als onze website, Twitter, Facebook de volgers van de Pinksterraces continu op de hoogte houden van de laatste ontwikkelingen. Met de nieuwe mensen die zijn toegetreden tot het bestuur heeft het bestuur ook unaniem gezegd dat we naar buiten willen treden met vernieuwing. Deze online ontwikkelingen zijn daar een uitvloeisel van. De scores zijn ook heel mooi, er wordt flink gekeken op onze website.” Vandaar dat Visscher als bestuurslid PR straks druk in de weer is met de wedstrijdschema’s online te zetten en eventuele laatste wijzigingen te verwerken. Alles om de volgers zo optimaal mogelijk te bereiken.STADSKANAAL - Pinksterraces archief

Lokale helden

Dat er wat te genieten valt in Stadskanaal staat haast op voorhand vast, want er is voldoende regionaal talent aanwezig. De lokale held Mark Stiekema uit Stadskanaal is hopelijk aanwezig, terwijl de tegenwoordig eveneens in Stadskanaal residerende Dirk Fabriek zich ook zal melden aan de start. Verder een opvallende naam, want voetballer Robert Oosting van SC Stadskanaal staat ook aan de start. “Mark Stiekema is inderdaad ook van de partij”, weet Visscher. “We hopen dat dit jaar alles goed gaat, want in 2013 heeft hij vlak voor Pinksteren zijn pols gebroken tijdens een race. Hij was toen wel bij de Pinksterraces aanwezig, maar kon helaas niet rijden voor eigen publiek. Wel jammer, hopelijk dat dit jaar alles goed gaat.” Dat wordt overigens opnieuw onzeker, want Stiekema heeft tijdens internationale wedstrijden in Lüdinghausen (Duitsland) een scheurtje in de aanhechting van zijn middenhandsbeentje opgelopen en zijn hand zit zeker een week in het gips, terwijl Knoalster Mark Beishuizen hard is gecrashed. Stiekema doet er overigens alles aan om in ‘zijn’ Stadskanaal aan de start te staan.

Verder gaat het volgens Visscher met de inschrijvingen buitengewoon goed. Er moest in overleg met de KNMV zelfs een loting aan te pas komen om alle startbewijzen te verdelen en met die ontwikkeling zijn ze erg content op Sportpark Noord. “Het is een regionaal evenement en de lokale bevolking ervaart het als een prachtige dag. Of het een jaarlijkse reünie is voor vele bezoekers? Zo had ik er nog niet over nagedacht, maar zo zou je het inderdaad kunnen zeggen.”

Aan de veiligheid is in elk geval hard gewerkt. Bij de opbouw van de baan is er een 650 meter lang veiligheidsboard geplaatst, ter bescherming van het publiek en de racers. “We moeten aan strenge eisen voldoen”, legt Visscher uit. “Voor zowel de coureurs als het publiek moeten we voldoen aan de richtlijnen van de KNMV. Zo is er ook een veiligheidszone van drie meter aangebracht en worden er ruim 400 dranghekken geplaatst. Allemaal voor de veiligheid.”

Het is duidelijk, de organisatie in Stadskanaal is er helemaal klaar voor. De 64-jarige MAC Stadskanaal en Omstreken organiseert op maandag 25 mei de 62e editie van de Pinksterraces. Er wordt om 10.00 uur al begonnen met de trainingen en om 13.00 uur gaan de eerste series van start. De locatie is Sportpark Noord, Berkenstraat 2a in Stadskanaal. Meer informatie: www.macstadskanaal.nl.