ZNC zit op rozen; Hoogezand doet goede zaken

Overzicht nacompetitie

REGIO – Voor Onstwedder Boys dreigt degradatie na de nederlaag tegen Willemsoord. VVS Oostwold moet uit bij Sweel nog aan de bak voor lijfsbehoud. In Menterwolde kan de vlag al gehesen worden, want ZNC staat op matchpoint. Ook Hoogezand heeft goede zaken gedaan, terwijl Noordster een 2-0 nederlaag moet wegpoetsen.

Na het kampioenschap in de vierde klasse mocht Onstwedder Boys het een treetje hoger proberen. Ondanks een uitstekende seizoensstart zakte de ploeg van trainer Fokke de Jonge ver weg en bleek een aantal weken geleden al dat nacompetitie restte om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Op de eigen Boskamp verloren de Boys echter met 3-1 van Willemsoord. Degradatie lijkt hierdoor haast onvermijdelijk, of de oranjehemden moeten in Willemsoord een wonder verrichten. Een hard gelag voor de naar alle waarschijnlijkheid naar Musselkanaal vertrekkende spits Harm Visser, die de laatste weken zo goed op dreef was voor de Onstwedders.

Ook VVS Oostwold moet nog flink aan de bak om lijfsbehoud te bewerkstelligen. Aan de oevers van het Oldambtmeer speelde het met 2-2 gelijk tegen fusieclub Sweel. Het wordt op d’Alterbarg bepaald geen sinecure voor de ploeg van vertrekkend trainer Jan Veenhof, want Sweel verloor dit seizoen nog niet op eigen veld.

Een dag later deelde Hoogezand de eerste tik uit. Op sportpark Kardinge was het met 2-1 te sterk voor GVAV-Rapiditas. Na een 1-0 achterstand maakte Lucien Kloetstra nog voor de thee de gelijkmaker voor de roodzwarte brigade van scheidend coach Jan Kloetstra. Een kleine zes minuten voor tijd maakte de geslepen spits Sebastiaan Wollinga zelfs de winnende voor Hoogezand, een overwinning waar overigens niets op af viel te dingen.

Klassegenoot Noordster mocht het eveneens opnemen tegen een stadse formatie, maar op West End waren de Pekelders niet opgewassen tegen Groninger Boys. Na een 1-0 achterstand bij rust toucheerde Casper Boneschansker nog wel de paal, maar in de slotfase beslisten de Stadjers het duel in hun voordeel: 2-0.

Bij ZNC droomt men van promotie naar de tweede klasse. In Hollandscheveld won de groenwitte formatie met maar liefst 6-1 van gastheer HODO. Daarmee lijkt het Jan Rozema-effect een nieuwe dimensie te krijgen, want sinds de rentree van de trainer is ZNC weer helemaal op koers. Met de tweede klasse in zicht. Grote man aan de kant van de Zuidbroek Noordbroek Combinatie was goalgetter Emiel Staal, die onder Rozema weer helemaal is opgeleefd en vier keer scoorde. Harmen Hager maakte het halve dozijn vol. De groenwitten zijn er echter nog niet, want wanneer het HODO niet voor een wonder laat zorgen, wacht nog de confrontatie met CEC of FC Lewenborg.

Buurman Muntendam heeft in een doelpuntenfestijn voor enige adem gezorgd. Thuis tegen vierdeklasser Hoogkerk werd het maar liefst 5-3, waardoor de Muntendammers de eerste tik hebben uitgedeeld. Meest opvallend was de invalbeurt van Hedde Adam, die twee keer scoorde, waardoor Muntendam het karwei volgende week in Hoogkerk kan afmaken.