Henk Smit fluit Super Final waterpolo in China

Ervaren scheidsrechter krijgt wederom mooi affiche toegewezen

STADSKANAAL – Hij heeft al heel wat van de wereld gezien dankzij zijn geliefde sport. Waterpoloscheidsrechter Henk Smit uit Stadskanaal floot al belangrijke wedstrijden in landen als Australië, Canada, Rusland en Zwitserland en mag binnenkort weer een mooi affice aan zijn palmares toevoegen. De ervaren arbiter is namelijk gevraagd om de Super Final voor vrouwen in China te fluiten, een prestigieus toernooi dat tussen 9 en 14 juni in Shanghai wordt gehouden.

Een bekroning op toch al een rijke scheidsrechtersloopbaan, zo zou je de uitverkiezing van Smit best mogen noemen. Al sinds zijn zeventiende nam hij de fluit voor het leiden van waterpolowedstrijden ter hand. De jonge Smit begon eerst op provinciaal niveau, maar stootte na pakweg vijf jaar door naar het landelijke niveau. Een opmaat voor een prachtige carrière. Aangezien Smit al sinds 1980 zowel de nationale top als de wereldtop als arbiter heeft bereikt, zag hij in al die jaren veel van de wereld. Toernooien, belangrijke wedstrijden en grote finales in Australië, Rusland, Canada, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland, Zweden en Engeland. “Mijn eerste wedstrijd over de grens was in het kader van de opleiding. Na een hele week opleiding kreeg ik gelijk de finale aangewezen”, lacht Smit, die overigens aangeeft dat waterpolo wel een harde, maar vooral faire sport is. “Ik heb nooit extreme dingen meegemaakt als scheidsrechter. Het is weliswaar een harde sport, maar overal gebeurt wel eens wat. Ik denk dat voetbal een keer zo hard is als het waterpolo.” De liefde voor de sport is groot bij Smit, die ermee is grootgebracht. De ervaren arbiter bereidt zijn wedstrijden nog altijd minutieus voor. Bovendien heeft hij zijn trainersdiploma gehaald om een wedstrijd beter te kunnen ‘lezen’, situaties beter te kunnen inschatten. “En ik ga veel kijken bij andere wedstrijden, kijk hoe andere collega’s het doen en wil daar dan weer van leren. Het is prachtig om te doen. Topwaterpolo, daar mag je als scheidsrechter aan meewerken. Ik vind dat mooi.” image

Hoog in het vaandel

Dat hij in Nederland aan de top staat is bij de vaste volgers van het waterpolo wel bekend, want de laatste jaren heeft Smit de eer om bekerfinales als wedstrijden om het landskampioenschap in goede banen te leiden. Maar ook een WK in Australië behoort tot zijn hoogtepunten, waar hij de wedstrijd om de vijfde en zesde plaats mocht leiden. Het fluiten op zo’n podium is mooi, maar het kost de Knoalster ook veel tijd. “Elke zaterdag fluit ik ergens in Nederland een wedstrijd. Met voorbereiding en reistijd kom je al snel op zo’n acht tot tien uur per week. En de toernooien en wedstrijden in het buitenland brengen me op verschillende plekken in het buitenland. Dat valt gelukkig goed te combineren, want ik heb een werkgever die topsport hoog in het vaandel heeft staan”, vertelt de zwembadmanager. “Daarom ben ik ook ontzettend blij dat mijn vrouw en dochter er achter staan.”

Binnenkort moeten ze Henk namelijk weer een aantal dagen missen, want Henk Smit is door mondiale zwembond FINA uitgenodigd om van 9 tot en met 14 juni bij de Super Final van de FINA World League dames te fluiten. Acht landen spelen dan in Shanghai om de prestigieuze titel en forse geldprijzen. Nederland is ook van de partij en speelt in een poule met Amerika, Canada en China, terwijl de andere poule bestaat uit Australië, Italië, Rusland en Brazilië. Smit is vereerd dat hij op dit podium actief mag zijn. “Ja, dit is mooi. Dit mag je maar één of twee keer in je carrière meemaken. Het gaat om de acht beste ploegen van de wereld, die spelen om een ticket voor de Olympische Spelen én om een hoop geld.”

Het zal vermoedelijk een van de laatste grote wereldtoernooien worden, want gezien zijn leeftijd mag Smit nog anderhalf jaar fluiten op het hoogste niveau. “Het jaar 2016 wordt mijn laatste jaar als internationaal scheidsrechter. Dan is dit heel mooi om mee te maken. De Olympische Spelen? Tja, dat zou inderdaad een mooie afsluiter zijn” mijmert Smit, die in elk geval een mooie trip in het vooruitzicht heeft.