Ter Wupping-Wessinghuizen

Datum: donderdag 21 mei 2015

Tijd: 14.00 uur

Landschap krijgt de ruimte nabij Onstwedde

Over Westerwolde kun je als inwoner of toerist enkel positief zijn. Een van de parels van Oost-Groningen is de afgelopen tijd verder verfraaid, dankzij de inzet van gemeenten Vlagtwedde, Stadskanaal, Waterschap Hunze en Aa’s, Natuurmonumenten en de provincie Groningen. Want Ter Wupping-Wessinghuizen is opnieuw ingericht, waarbij beek- en landschapsherstel en mogelijkheden voor vismigratie bovenaan de prioriteitenlijst stonden. Grondeigenaren en omwonenden dachten mee bij de nieuwe inrichting van dit gebied. Ook was er aandacht voor recreatie en zijn er fiets-, wandel-, men- en ruiterpaarden aangelegd.

Die hernieuwde inrichting is gevierd met een bijeenkomst, welke begon in het gebouw van de Onstwedder Gaarv’n aan de Wessinghuizerweg in Onstwedde. Burgemeester Leontien Kompier sprak een kort welkomstwoord en daarna werd er gewandeld naar het bruggetje aan de Molenpaal. De een deed dat lopend, de ander liet zich vervoeren met de huifkar. In elk geval was het een ideale mogelijkheid om opnieuw kennis te maken met het gebied, dat op bepaalde punten zo is gewijzigd.

Naast het gebruikelijke bestuurdersfeest werd ook het aspect educatie niet vergeten. De kinderen van basisschool De Rank uit Onstwedde speelden namelijk een prominente rol bij de opening. Ze hadden voor deze gelegenheid voor zichzelf en voor de aanwezige bestuurders een bootje gemaakt die gezamenlijk te water werd gelaten. Communicatieadviseur Willeke Bergman van waterschap Hunze & Aa’s heeft voor de meivakantie een gastles gegeven over het gebied, de maatregelen die genomen zijn en hoe het gebied voorlopig weer vooruit kan. De leerlingen hebben daarop in de meivakantie een aantal bootjes gemaakt en die werden door zowel de bestuurders als de leerlingen zelf in het riviertje uitgezet. Onder hen ook burgemeester Baukje Galama van de gemeente Stadskanaal, terwijl de nieuwe bestuurder Wim Koeneman van Hunze en Aa’s eveneens een rol speelde.

De Gebiedscommissie Westerwolde was formeel opdrachtgever voor het project. In samenwerking met allerlei partners is er een prachtig gebied ontstaan, waarbij de hermeandering van het riviertje Mussel Aa in het oog springt. Na de officiële opening door de leerlingen van De Rank en de bestuurders konden belangstellenden zelf een kijkje komen nemen. De aandacht voor de herinrichting van Wessinghuizen-Ter Wupping was in elk geval groots. Het gebied is onderdeel van NatuurNetwerk Westerwolde (voorheen EHS Westerwolde). Naast financiering door de partners in dit project, is er gewerkt met EU subsidie en het Waddenfonds.

Afsluiting project Wessinghuizen

Afsluiting project Wessinghuizen

Afsluiting project Wessinghuizen