San Glaser keert terug naar haar muzikale roots

HAMBURG - San Glaser HOOGEZAND/ HAMBURG (DLD) – Geboren als Sandra Buurke in Hoogezand-Sappemeer, maar in Duitsland timmert San Glaser al jaren aan de weg als zangeres. Met haar grote liefde voor de jazz, maar ook een zwak voor soul en pop, heeft ze inmiddels drie CD’s opgenomen bij onze Oosterburen. En daar waar ze tot vandaag de dag nog niet optrad in Nederland als zangeres en songwriter, is het 12 juni zover. Dan staat Buurke met haar formatie op het podium bij Swingin’ Groningen.

Het voor voor Buurke – artiestennaam San Glaser – de allereerste keer. En ondanks het feit dat ze een ervaren zangeres is vindt ze het spannend. Het is alweer jaren geleden dat Buurke vertrok uit Hoogezand en Groningen, om een muzikale toekomst in Duitsland op te bouwen. Eigenlijk is dat bij toeval ontstaan, zo vertelt ze. “Het was geen plan, ben er min of meer terechtgekomen”, aldus Buurke. “Ik maakte eerst muziek in Nederland met een Nederlands bandje, een top 40-band. Dat waren mijn eerste voetstappen in de muziek.” Nadat ze via het muzikale circuit in Duitsland belandden stapte Buurke over naar een Duitse band. “En ik kreeg een Duitse vriend, voordat ik het wist woonde ik echt in Duitsland.” Aan muzikale genen in elk geval geen gebrek, want Sandra is een dochter van Gré Buurke en Maurits Hitijahubessy, de van oorsprong Molukse gitarist die in de jaren zestig bekend werd met de band Little Ritz & The Rocking Butterflies. Als artiest werkt San Glaser dan ook aan een muzikale carrière waarin Jazz net zo goed een rol speelt als Soul en Pop. “Ik zie mezelf wel als een Jazz-zangeres, maar ben ook meer dan dat”, vervolgt ze. “Jazz is gelukkig heel breed. Ik speel veel in jazzclubs. De ene song is vrij jazzy, de andere neigt weer naar soul en pop. Maar altijd met een knipoog naar de jazz.” In Nederland is ze als muzikant dan niet zo bekend, in Duitsland heeft Sandra Buurke de afgelopen jaren behoorlijke successen geboekt. Inmiddels heeft ze drie CD’s opgenomen, waarbij ze de derde in eigen beheer uitbracht onder haar platenlabel ‘Dutchland Music’. “Bij het opnemen van deze CD was ik vrij, had geen platenmaatschappij. Ik had een album met nieuwe songs en had zo’n behoefte om niet met andere maatschappijen in gesprek te gaan. Er zijn dan zoveel meer mensen die zich met het proces bemoeien, zij kijken er vanuit een commerciële bril naar. Daarop heb ik besloten het zelf uit te brengen. ‘Dutchland Music’ is mijn eigen label. Het lijkt heel erg op ‘Deutschland’, maar neigt toch naar Nederland.”

Groningen als thuis

Want de band met Nederland blijft, zoveel wordt wel duidelijk uit het gesprek met Buurke. Want alhoewel ze alweer twingit jaar bij onze Oosterburen woont, voelt Groningen nog altijd als haar thuis. “Vooral in het begin toen ik wegging was die afstand nodig. Maar naarmate de tijd verstrijkt begin ik Groningen steeds meer te herkennen als thuis. De afgelopen tijd ben ik er ook veel geweest. Mijn moeder is een maand geleden overleden en dat maakt dat je er voor je gevoel nog meer binding mee hebt. Groningen is thuis. Hoe leuk Hamburg ook is, de heimwee naar Groningen blijft en groeit misschien wel een beetje.” Buurke kan haar hart ophalen, want op 12 juni staat ze op het podium bij Swingin’ Groningen. Tussen tien en elf uur ’s avonds hoopt ze met haar jazzband een spetterend optreden neer te zetten. “Wat jullie kunnen verwachten? Nou, ik speel daar met mijn band uit Hamburg en zing songs van de drie CD’s die ik heb gemaakt. De liveshow is er een met veel dynamiek, muzikaliteit en spontaniteit. Het is voor mij echt spannend, echt bijzonder. Familie en vrienden komen kijken, dat is toch anders, want in Hamburg heb ik dat niet zo snel. Ik heb er echt zin in, hoop er een weekend Groningen aan vast te kunnen plakken om te genieten van de stad. Het wordt een bijzonder optreden, hopelijk is het weer ook goed!”

Sandra Buurka alias San Glaser treedt met haar jazzband op tijdens Swingin’ Groningen op vrijdag 12 juni. Tussen 22.00 en 23.00 uur staat San Glaser op het podium op het Waagplein in de stad Groningen.