‘Het zit ‘m in de uitdaging, elke keer weer’

Special Olympics volgens Piet Jan en Jeanette

GRONINGEN – Op zaterdag 6 juni vindt voor de vijfde keer een Special Olympics evenement in Groningen plaats. Een bijzonder evenement met een extra feestelijk tintje vanwege het 40-jarig jubileum van De Brug. Om ook deze editie succesvol te laten verlopen, werd een heuse projectgroep aangesteld. Piet Jan Kuipers en Jeanette Steen maakten onderdeel uit van deze groep. Twee bevlogen mensen. Met een mening.
Steen is verantwoordelijk voor de vrijwilligers. ‘In totaal gaat het om ongeveer 300 vrijwilligers. Ik doe wat dat betreft veel ‘zaken’ met MBO en HBO studenten die een sportgerelateerde opleiding volgen. Een win-win situatie dus.’ Kuipers is meer sport gerelateerd bezig. Boog zich over het sportprogramma. ‘De insteek is om elke keer weer voor nieuwe uitdagingen te zorgen. Let wel, dit is geen bezigheidstherapie, want dat hoor je wel eens. Dit is sport. Uitdaging. De lat hoog leggen. Maximaal willen presteren. Voorbeeld is wel het annuleren van het judotoernooi. Simpelweg omdat we niet genoeg kwaliteit kunnen bieden. Dat zegt, denk ik, wel genoeg. Met weinig nemen wij in elk geval geen genoegen.’
Sporters met een verstandelijke beperking uit de comfortzone halen. Ook zo’n doelstelling ‘In de aanloop moet je voor de doelgroep zorgen voor voorspelbaarheid. Je moet dus continu communiceren wat ze kunnen verwachten. Dat is heel belangrijk. Maar op de dag zelf draait het om kwaliteit. We hebben het programma helemaal rond. Dat zit in ons hoofd. Tijdens zo’n dag kan er altijd wat misgaan, natuurlijk. Dan is het vooral een kwestie van snel schakelen.’

Volgens Jeanette en Piet Jan maken evenementen als de Special Olympics duidelijk dat de doelgroep simpelweg recht heeft op een soortgelijk leven als ieder ander. Dat ze er bij horen. ‘Normaal als het kan, speciaal indien nodig. Dat is de leus van de Brug, en daar sluiten wij ons bij aan. Dat dekt de lading. We willen graag heel de wereld uitnodigen dit te ervaren. Dat kan aanstaande zaterdag dus, want ook in onze ogen is er structureel te weinig aandacht voor de sportende doelgroep.’

Ook met MATP-programma is sport. Is beleving. Een programma voor mensen die niet in staat zijn volgens de spelregels aan een bepaalde sport te doen. ‘Daarbij het gaat soms om motorische ontwikkeling op detailniveau. Maar je moet die mensen eens zien als ze iets doen wat ze nooit gedaan hebben. Iets doen waarvan ze dachten dat ze het niet zouden kunnen. Dat is dus ook een uitdaging. Een ontwikkeling. Een sport.’ Er alles aan doen de sporters tot hun recht te laten komen. Dat is waar de projectgroep voor staat. ‘Volledig in dienst van de doelgroep. Want de doelgroep doet er toe. En dat gaan we zaterdag laten zien.’

projectgroep