ZNC kan platte kar bestellen; alles open bij Hoogezand

Nacompetitievoetbal in de Veenkoloniën

HOOGEZAND/ZUIDBROEK – Wát een bizar seizoen voor zowel vv Hoogezand als vv ZNC. De tweede- en derdeklasser stonden er halverwege nog een stuk minder rooskleurig voor en bij beide verenigingen leek nacompetitie voor promotie ver weg. In Hoogezand begon het na de winterstop te draaien met als gevolg de derde periode, bij ZNC is er sprake van het ‘Jan Rozema-effect’. Sinds de rentree van de oefenmeester gaat het bergopwaarts met de club.

Voor de winterstop sprak GrootGroningen met Sebastiaan Wollinga, doelpuntenmaker van vv Hoogezand. Zijn droom? Het bereiken van de eerste klasse, zo vertelde hij op 4 november 2014. “Als je reëel bent is lijfsbehoud een goed uitgangspunt”, aldus Wollinga destijds. Hoe anders is de situatie een half jaar later. Dankzij de doelpunten is GVAV Rapiditas in de eerste ronde van de nacompetitie al pootje gelicht en in de tweede ronde is Groninger Boys de tegenstander. Op de eigen Kalkwijck kwam Hoogezand echter niet verder dan 1-1. Vóór rust leken de Hoogezandsters nog zo goed op weg, met een doelpunt vlak voor de thee van niemand minder dan Sebastiaan Wollinga. Na rust bleek trainer Pascal Mulder ‘zijn’ Groninger Boys op scherp te hebben gezet, want Daniël Posthuma maakte de gelijkmaker. Dieper in de tweede helft pakte Earl Perre van Groninger Boys nog de rode kaart na een forse charge. Hoogezand zette wel aan, maar wist in de slotfase niet meer te scoren. Alles ligt dus nog open voor de return op West-End. Promotie zou het ultieme afscheid zijn voor trainer Jan Kloetstra, die Hoogezand na zeven seizoenen gecoacht te hebben gaat verlaten.

In Zuidbroek kan de platte kar in elk geval worden klaargezet. Want het is ongekend, de band tussen de teruggekeerde trainer Jan Rozema en de selectie van ZNC. Rozema vertrok vorig jaar en zijn opvolger Ronald Sjabbens bleek geen klik te hebben met de spelersgroep. Op 22 april werd bekendgemaakt dat Rozema tijdelijk terugkeerde bij ZNC om het seizoen af te maken. Sindsdien wordt er alleen maar de polonaise gelopen aan de Heiligelaan. De cijfers zijn namelijk veelzeggend. Drie competitiewedstrijden, drie zeges, zestien doelpunten voor en drie tegen. Dat leverde op de valreep de winst in de derde periode op, waardoor nacompetitievoetbal een feit was. In die nacompetitie vallen de doelpunten ook als rijpe appelen. Ondertussen heeft ZNC drie nacompetitiewedstrijden gevoetbald. Twee keer winst, één keer gelijk. Doelcijfers? Vijftien voor, zes doelpunten tegen. Want nadat in Hollandscheveld met 6-1 werd gewonnen van HODO, eindigde de return in 5-5. Afgelopen zondag won ZNC het eerste finaleduel van FC Lewenborg. Joop Uuldriks was de grote man bij de Zuidbroek Noordbroek Combinatie door vlak voor rust en vlak na rust te scoren, waardoor de marge al twee was. In de slotfase beslisten Patrick Johannes (78e minuut) en Emiel Staal (86e minuut) het duel, waardoor ZNC op rozen zit. De groenwitte formatie van succescoach Jan Rozema mag met een marge van vier doelpunten naar Sportpark Kardinge om het karwei af te maken. Het kan haast niet meer misgaan. Het seizoen van ZNC lijkt te eindigen op sprookjesachtige wijze, met promotie naar de tweede klasse.

vv Hoogezand - vv Groninger Boys in Hoogezand