Gedachten Belinda Notman gaan vaak uit naar pa

TER APEL - Belinda Notman Twee kilometer zwemmen tegen kanker

TER APEL – Gemakkelijk wordt het niet, maar Belinda Notman zal alles op alles zetten om in september twee kilometer te zwemmen tegen kanker. De inwoonster van Ter Apel verloor vorig jaar haar vader aan deze vreselijke ziekte en bijna iedere dag denkt ze nog aan hem, de man die haar zoveel moois bijbracht en veel inspiratie gaf en geeft. Op zondag 13 september zwemt ze voor KWF Kankerbestrijding in Den Bosch.
Lange afstanden zwemmen is voor Belinda Notman geen groot bezwaar, aangezien ze in het verleden ook al meedeed aan het zwemevent De Rode Loper in Stadskanaal. Daar zwom ze eveneens lange afstanden in het buitenwater van het Mussel-A-Kanaal. Haar vader overleed in augustus vorig jaar aan prostaatkanker en hij is een dagelijkse inspiratiebron voor Belinda. “Vroeger zwom hij ook lange afstanden”, vertelt ze. “Toen ik vijftien was heb ik ook een aantal keren meegedaan aan De Rode Loper in Stadskanaal en voor het goede doel wilde ik dit weer oppakken. Van mijn vader heb ik geleerd, als je ergens aan begint moet je het ook afmaken. Ik had bijvoorbeeld veel problemen met het halen van mijn rijbewijs. Pa was toen al ziek. Hij zei: “gewoon doorgaan, je moet het gewoon afmaken”. Dat heb ik gedaan.”
Vanuit die inspiratie doet Belina Notman mee aan het evenement Swim to Fight Cancer, dat in de grachten van vier verschillende steden wordt gehouden. Op zondag 13 september is Notman van de partij in Den Bosch, waar ze twee kilometer hoopt te zwemmen en zodoende geld hoopt op te halen voor KWF Kankerbestrijding. “Je moet minimaal 250 euro ophalen en ik zit nu op 150 euro”, vertelt ze. “Mijn doel is dat ik dat ga halen en alles wat erbij komt is heel mooi meegenomen. En dan hoop ik in september in Den Bosch die twee kilometer te gaan zwemmen. Die afstand van twee kilometer is nog niet het grootste probleem. We zwemmen in september en ik denk dat het water dan aardig fris is. Een wetsuit is verplicht om mezelf nog een beetje warm te houden. Ik weet nog van zwemmen bij de Rode Loper dat wanneer je in het water springt, je longen klappen dicht, zo koud is het dan. En toen was het juni.”
Met andere woorden, in september kan het water nog véél kouder zijn. Voor Belinda maakt het niet uit, ze zal er alles aan doen om de twee kilometer in het open water zwemmend te volbrengen. Momenteel traint ze dan ook volop. “Ik ben al twee maanden bezig in de sportschool en zwem hier regelmatig ’s ochtends in het lokale zwembad in Ter Apel. ’s Ochtends tussen de oudjes ja. Ik trek de gemiddelde leeftijd inderdaad flink naar beneden, haha.”  Het is mogelijk om Belinda Notman in haar missie te steunen. Via de website denbosch.swimtofightcancer.nl is ze als deelnemer te vinden en kunnen mensen haar financieel direct ondersteunen. Ze heeft er zin in. Want ze weet waarvoor ze het doet. “Als pa erbij kon zijn, zou hij beretrots zijn. Dat weet ik zeker.”