Het Oost-Groninger amateurvoetbal telt weer een beetje mee

GRONINGEN - ZNC promotie feest ZNC en Hoogezand promoveren naar tweede en eerste klasse

GRONINGEN – Met twee eersteklassers en twee tweedeklassers kent Oost-Groningen weer meerdere amateurclubs die volgend seizoen op niveau voetballen. De promoties van vv Hoogezand en ZNC kwamen misschien wel onverwacht, zeker gekeken naar de posities halverwege het seizoen. Daar waar Hoogezand op het nippertje promotie wist af te dwingen, deed ZNC wat het de laatste weken doet: scoren.
En dat is goed nieuws voor de regio. Met WVV en Hoogezand kent de zondag eerste klasse weer twee Oost-Groninger clubs en dat is toch alweer een mooie tijd geleden. Ook de tweede klasse kan met Noordster en ZNC op twee clubs uit de Veenkoloniën rekenen. Het lijkt dus weer wat beter te gaan met het amateurvoetbal in de Veenkoloniën en het Oldambt. Voor ZNC leek de opdracht relatief gemakkelijk na de 4-0 thuisoverwinning op FC Lewenborg. De return op Kardinge moest echter nog wel even gespeeld worden en thuisploeg Lewenborg wilde alles op alles zetten om vroeg te scoren, want een vroeg doelpunt zou wellicht nog wat kunnen forceren, zo was de Stadjer gedachte. Doelman Bernie Prins had dan ook een drukke middag, waarbij hij menig inzet uit zijn doel moest ranselen. Maar wat Lewenborg en topschutter Mark Wollinga ook probeerden, de bal wilde er simpelweg niet in. En dan treedt een oude voetbalwet in werking: als je niet scoort, zul je prompt zien dat de bal aan de andere kant wél goed valt. In de blessuretijd van de eerste helft liet Jordy Brust aan de oranjehemden zien hoe het wel moet. Hij zette ZNC pal voor rust op voorsprong en dat zorgde ervoor dat de tweede helft een formaliteit was. In het tweede bedrijf hield ZNC wederom keurig de nul en zorgde Joop Uuldriks na prima voorbereidend werk van Patrick Johannes ervoor dat ZNC met een veilige marge van 2-0 naar het einde kon toespelen. Het feest mocht gevierd worden (foto: Marc Hesp/vv ZNC) en dat deden de mannen van interim-trainer Jan Rozema dan ook. Het ‘Jan Rozema-effect’ heeft inderdaad gewerkt, ZNC speelt na twintig jaar weer in de tweede klasse.
Bij Hoogezand werd er ook feest gevierd, maar was het spektakel een stuk groter. Nadat de heenwedstrijd in 1-1 eindigde kon het op sportpark West End nog alle kanten op. Tegenstander Groninger Boys had dan ook het beste van het spel en voor rust wist Maikel Hoiting na een dik half uur te scoren. Die psychologische tik werd enkele minuten na rust alweer teniet gedaan, toen Fahim Bellghroub zich liet provoceren door veteraan Luciën Kloetstra en na een kopstoot een oliedomme rode kaart pakte. Gaandeweg de tweede helft leek het er heel even op dat Groninger Boys die voorsprong kon vasthouden, maar Hoogezand zette meer en meer aan en de verdiende gelijkmaker viel dan ook. In de 84e minuut knalde Roy Jansen een vrije trap bovenin de winkelhaak.
Opnieuw stond er 1-1 na negentig minuten op het scorebord en in de verlenging werd er ook niet gescoord, waardoor strafschoppen de beslissing moesten brengen. De pas 21-jarige doelman Job van der Linde groeide daarin uit tot de held van Hoogezand, want hij stopte zowel de eerste strafschop van Gio Slijngaard als de tweede penalty van Maikel Hoiting. Nadat Samad Faraouini, Roy Jansen en Dennis Thoma wel scoorden voor Hoogezand, mocht Patrick Nanninga aanleggen voor de beslissende strafschop. Die schoot hij binnen en dus mocht ook Hoogezand het feestje vieren.
Met de promotie komt er voor trainer Jan Kloetstra een prachtig einde aan zeven seizoenen hoofdtrainerschap bij Hoogezand. De roodzwarten mogen het na zeventien seizoenen het weer proberen in de eerste klasse. Gemakkelijk zal het niet worden, want ook afgelopen seizoen bleek lijfsbehoud een moeilijke horde. Er degradeerden liefst vier ploegen uit de eerste klasse. Hoogezand mag laten zien dat het dit niveau wél aankan.