Wedderbergen weer even het Copacabana van Oost-Groningen

Bestuur beachvolleybal Wedderbergen 12, 13 en 14 juni

WEDDE – Voor de 28e keer wordt het Strandvolleybal Westerwolde georganiseerd en voor de 27e keer is het strand bij Wedderbergen drie dagen lang dé  ‘place to be’. De familie Zuurman, de overige vrijwilligers en bovenal de teams kijken ernaar uit. Want het toernooi is anno 2015 populairder dan ooit.

Bestuurslid Bert Zuurman schrok zich in de nacht van vrijdag 31 oktober op zaterdag 1 november vorig jaar een hoedje. De inschrijving voor Strandvolleybal Wedderbergen ging die nacht om exact twaalf uur van start. Al na dertig seconden had het evenement ruim 75(!) inschrijvingen binnen, dat betekent meer dan twee inschrijvingen per seconde. De teller eindigde uiteindelijk bij 459 inschrijvingen, na enkele dubbele inschrijvingen te hebben weggestreept bleven er nog genoeg liefhebbers over. Maar voor het bestuur en de organisatie van Strandvolleybal Westerwolde was het eventjes zweten. Er was namelijk plaats voor ‘slechts’182 teams. Niet getreurd, er doen dit jaar liefst 227 teams mee.
Want nadat het evenement de voorgaande jaren op één strand werd gehouden, worden nu ook wedstrijden op het andere strand gespeeld. Dat zorgt ervoor dat er 45 teams extra de ruimte krijgen mee te doen. “Het is een pilot”, legt Bert Zuurman uit. “Als het slecht uitpakt gaan we volgend jaar terug naar het oude deelnemersaantal, maar daar gaan we eerlijk gezegd niet vanuit. Het feest vindt gewoon plaats de normale plek en het andere strand wordt alleen gebruikt om een aantal wedstrijden te spelen. We denken zelfs dat we kunnen doorgroeien naar 300 teams op termijn. Maar dan is het ook echt afgelopen hoor, meer kunnen we echt niet herbergen”, lacht Zuurman.
Het bestuurslid kan het weten, want hij is als oprichter al decennia lang bij het evenement betrokken. Zijn vrouw Gea is voorzitter en zoon Mick en dochter Marcella hebben het organisatiebloed eveneens door hun aderen stromen. Mick is namelijk voorzitter van Beach Soccer Blauwestad, terwijl Marcella secretaris is van Strandvolleybal Westerwolde. De familie wil de eer echter niet opstrijken, volgens hen zijn de overige bestuursleden Jurjan Doornbos, Wilhelm Ammersken, Ger Laning, Chris Roelfsema, Karin Boltendal  en Wubbo Everts eveneens van onschatbare waarde. Deze groep mag zich overigens nog buigen over een aantal uitdagingen, want bij extra deelnemers is ook extra parkeerruimte nodig. “Dat wordt inderdaad passen en meten”, aldus Zuurman. “In heel Wedderbergen wordt elke parkeerplaats ingenomen, zo schatten we in. Wel roepen we op om de mensen die uit de regio komen op de fiets naar Wedderbergen te komen.
Dus deelnemers uit Blijham, Wedde, Vlagtwedde en ook Winschoten worden gevraagd op de fiets te komen. Kijk, wanneer je uit Groningen of Veendam komt is de auto nodig, maar juist de deelnemers uit de buurt kunnen met de fiets. Dat scheelt enorm veel parkeerruimte.”
Enorme groei
Dat Strandvolleybal Wedderbergen de laatste jaren zo’n vlucht in het aantal deelnemers heeft genomen kon ook Zuurman niet voorzien toen het evenement in 1988 van start ging. De eerste editie was bij het toenmalige zwembad De Barlage in Vlagtwedde”, weet hij nog. “Toen deden er acht teams mee. Een jaar na dat toernooi werd dat zwembad gesloten en zochten we onze toevlucht op strand Wedderbergen. Dat was voor ons ook het meest logisch. Er kwamen meer deelnemers, 16 teams, 32 teams en het stokte even bij zestig tot zeventig teams. De laatste vijftien jaar is het weer gegroeid. Hoe dat komt? Het is een beetje het sneeuwbaleffect denk ik. De oudere teams die altijd wel meededen bleven wel komen, daar kwamen nieuwe teams bij door de goede verhalen. Wanneer je eenmaal bent geweest, dan blijf je naar Wedderbergen komen.”
Het zorgt voor haast tropische taferelen. Op 12, 13 en 14 juni is Wedderbergen dan ook weer even het Copacabana van Oost-Groningen. Het thema is dit jaar ‘Wild Wild West’ en de toernooisfeer valt het beste te omschrijven als ‘warm en familiair’. “Voor veel deelnemers is het een jaarlijks weerzien. Één keer per jaar zien ze elkaar, en dat is in Wedderbergen. We vragen onszelf ook wel eens af, wat is nou de succesfactor? Een deelnemer zei ooit dat het nergens om gaat. Dat typeert denk ik wel het toernooi en is ook de kracht van het toernooi.”
Juist die kracht van het toernooi zorgen er weer voor dat er aanstaand weekend 227 teams en talloze volleyballers en volleybalsters naar Westerwolde komen. Overigens is Zuurman er zelf waarschijnlijk niet bij. De oprichter is namelijk geveld door een hernia. “Dit jaar is de eerste editie die ik ga missen”, erkent hij. “Maar het is een geoliede machine, dus alles komt goed. Mijn vrouw is nu voorzitter en de rest weet ook precies wat ze moeten doen. Ook zonder mij gaat het gewoon door. En dat moet ook, want voor veel mensen is dit hét weekend van het jaar. Dat is ook de drijfveer waar we het voor doen. We willen dat alles goed draait, en dankzij de oudere garde is de sociale controle heel groot. Deze groep weet precies wat wel mag en wat niet mag. Aan het einde van het weekend komen ook veel teams naar ons toe om ons te bedanken. En daar doe je het voor.”
Meer informatie over het toernooi is te vinden op www.strandvolleybalwesterwolde.nl.