Zevenjarige Jesse Elzenga kampioen van Nederland

Nederlands Kampioen Fietscross Flying Birds Winschoten MUNTENDAM /WINSCHOTEN – Vele jongetjes van zijn leeftijd dromen van een carrière à la ‘Leo’ Messi, Luis Suarez of Arjen Robben, Jesse Elzenga wil echter iets heel anders. Het jongetje uit Muntendam droomt namelijk van een carrière als BMX-crosser. De zevenjarige Jesse is goed op weg, onlangs werd hij namelijk Nederlands kampioen en bij de Three Nations Cup, een wedstrijd voor BMX-crossers uit Nederland, België en Duitsland, werd hij vierde.
BMX, in de volksmond ook wel fietscross genoemd, is sinds 2008 een Olympische Sport en wint aan populariteit, ook in Nederland. Jesse Elzenga uit Muntendam is misschien één van de talenten van de toekomst, getuige zijn winst op het Nederlands Kampioenschap. Het lid van de Fivelcrossers in Appingedam traint ook op de baan van de Flying Birds in Winschoten en doet dat met veel plezier. Vader Jan Elzenga is trots op zijn zoon, die zich razendsnel ontwikkelt én met passie en plezier traint. “Om je te plaatsen voor het NK moet je minimaal drie van de vier Provinciale Kampioenschappen hebben gefietst”, aldus Elzenga. “Je hoeft ze niet te winnen, en door deelname heeft hij zich gekwalificeerd voor het NK. Daar heeft hij bijna alle manches gewonnen, de halve finales gewonnen en zich zo gekwalificeerd voor de finale. In de finale wist hij ook te winnen. Ja, dan ben je wel apetrots”, lacht Elzenga.
De zelfstandig ondernemer heeft daar alle reden toe, want zijn zoon fietst de concurrentie inderdaad regelmatig aan gort. En dat terwijl Jesse nog maar zeven jaar is! “Hij is niet te groot. Wanneer je groot bent kun je veel kracht zetten, maar dat is niet altijd een voordeel. Door zijn lengte kan hij heel technisch rijden, daarmee kan hij veel goedmaken.” Dat lukt heel goed, want naast de winst op het Nederlands kampioenschap wist Jesse ook vierde te worden bij de Three Nations Cup, een wedstrijd voor Nederlandse, Belgische en Duitse fietscrossers. Het geheim? “Veel trainen en met passie ermee bezig zijn”, aldus zijn vader. “Jesse is zelf erg gemotiveerd en weet zelf al heel goed wat hij ervoor moet doen en laten. En wij staan er helemaal achter.”
Daarvoor moet Elzenga wel wat overhebben, want de BMX-sport zorgt ervoor dat de familie jaarlijks zo’n vijftienduizend kilometer aflegt door heel Nederland. “We hebben onlangs een camper aangeschaft waarmee we alle wedstrijden afreizen. Maar het is inderdaad een dure sport, dat is een nadeel. We hebben het er voor over, want het is een geweldige sport!”, besluit Elzenga zijn relaas.