Nieuwe natuurspeelplaatsen in Leek

LEEK – De gemeente Leek heeft samen met de buurtbewoners speelplaatsen opnieuw ingericht aan de Wissingehof en de Geert Valckeshof in Leek. Daarbij staat de natuurbeleving centraal. Met deze speelplaatsen wordt de fantasie en de beleving van kinderen geprikkeld. Geen gloednieuwe speeltoestellen dus, maar de mogelijkheid om op boomstammen te klimmen, heuvels op en af te klimmen en te glijden, door rioolbuizen te kruipen, met water en modder te spelen en dergelijke.

Speelplaats365
De speelplekken zijn ontstaan na intensief contact met een groep buurtbewoners. Tijdens een informatieavond zijn de wensen en mogelijkheden besproken. Daaruit is een groep ontstaan die betrokken is gebleven bij het maken van de plannen en de uitvoering er van.
Bezuinigen op het onderhoud van de speeltoestellen waren aanleiding tot de andere invulling van de terreinen, maar ook de wens om kinderen een andere beleving van buitenspelen te bieden. Er is ruimte gebleven om een balletje te trappen en er is ruimte voor kleine kinderen om rustig te spelen. Inmiddels zijn de speelplaatsen in gebruik. Voor het plan is een deel van een boswal gerooid; in het najaar zal hier nog herplant plaatsvinden.

In de loop van augustus wordt overigens een nog veel grotere natuurspeelplaats in gebruik genomen. In de wijk Sintmaheerdt in Tolbert wordt dankzij de inspanningen van Rotary Roden-Leek tussen De Beelen en de Tolbertervaart een groot veld met allerlei uitdagende speelmogelijkheden in gebruik genomen.