Bouw Gasthuis Hoogezand-Sappemeer start binnenkort

HOOGEZAND – Op maandag 14 september a.s. start na een lange tijd van voorbereiding de bouw van het Gasthuis aan de Kerkstraat in Hoogezand. Sinds 2010 is het bestuur van de stichting Gasthuis Hoogezand-Sappemeer bezig met de realisatie van het Gasthuis.

Nadat op 15 januari 2015 de directie van Steelande wonen en het bestuur van de stichting de huurovereenkomst hadden getekend, werd verwacht dat er zeer spoedig gestart zou kunnen worden met de bouw van het Gasthuis. Helaas trad er echter opnieuw vertraging op. Vanwege de ligging in aardbevingsgebied liet de woningcorporatie onderzoek doen naar de aardbevingbestendigheid van het ontwerp. Het ontwerp bleek niet (voldoende) aardbevingsbestendig. De constructie van het ontwerp is daarop geheel aangepast en zijn er opnieuw berekeningen uitgevoerd. Het geheel moest nog gecontroleerd worden. Dit heeft veel tijd gekost.

Nu alles is goedgekeurd, kan eindelijk de bouw starten. Op 14 september a.s. zullen de voorbereidingen een aanvang nemen, zodat een week later daadwerkelijk met de bouw begonnen kan worden. De bouwtijd is geschat op 6-8 maanden. De bouw wordt uitgevoerd door bouwonderneming Benus Uithuizen BV. De verwachting is het gebouw omstreeks maart 2016 opgeleverd kan worden. Vervolgens kan met de inrichting begonnen worden. Verwacht wordt dat het Gasthuis in de zomer van 2016 in gebruik genomen kan worden.

Het Gasthuis zal bestaan uit een drietal gastenkamers, met ieder een aparte was- en douchegelegenheid, een centrale woon- en keukenruimte welke ruimte als woonkamer maar ook als ruimte voor de vrijwilligers gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping zijn er ruimtes aanwezig voor kantoor, logeerkamer, stilteruimte en een wasruimte

De stichting heeft voor de realisatie van het Gasthuis al een bedrag van ruim € 330.000 verzameld. Dit bedrag bestaat uit subsidies van provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer, bijdragen van fondsen, instellingen, plaatselijke bedrijven en organisaties, particulieren en bijdragen verkregen uit acties. De inrichting wordt vrijwel geheel bekostigd uit toegezegde bijdragen van landelijke en regionale fondsen.

Waar de stichting nog niet in geslaagd is, is het benodigde geld te verkrijgen om de aanloopverliezen van het eerste jaar te kunnen bekostigen. Het eerste jaar zal naar verwachting het Gasthuis niet direct volledig bezet zijn. Ook zijn er extra kosten om de organisatie gereed te maken de scholing van de vrijwilligers. Het bestuur van de stichting zal de komende maanden via diverse acties nog een beroep doen op ondernemers, inwoners en verenigingen voor een financiële bijdrage. In het ongunstige geval dient nog een geschat bedrag van € 45.000,– bijeen gebracht te worden. Het bestuur vraagt dan ook aan de bevolking hun medewerking te verlenen aan de realisatie van het Gasthuis door een gift te doen of donateur te worden. Voor een bedrag van € 25 per jaar ondersteunt men als donateur het initiatief.