Eénnachtsfestival Nacht van Electra 2015 in Nationaal Park Lauwersmeer

Over twee weken vindt er in de nacht van 27 op 28 september a.s. een totale maansverduistering plaats. Het éénnachtsfestival de Nacht van Electra besteedt tijdens haar zesde editie aandacht aan deze bijzondere gebeurtenis: pas in 2029 zal er weer een totale maansverduistering in Nederland te zien zijn. Het Nationaal Park Lauwersmeer is een van de donkerste gebieden van Nederland en als zodanig in de running voor het predicaat Dark Sky Park. De verduistering zal er  – bij geschikt weer – uitstekend lauwersmeerwaar te nemen zijn. In dezelfde nacht is er ook sprake van een zogenaamde ‘supermaan’: de maan bevindt zich door haar ellipsvormige baan relatief dichter de aarde. De verduistering vindt plaats tussen 2.11 en 7.24 uur.
Aan het begin van de verduistering worden de sterren aangeroepen door hoornist Laurens Otto in Olivier Messiaen’s Appel Interstellaire. Govert Schilling -bekend van Pauw & Witteman en RTL Late Night- geeft toelichting over de verduistering, Boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer neemt bezoekers mee op een nachtelijke ontdekkingstocht door het Nationaal Park, en er zijn de hele nacht films te zien van alle – meer of minder succesvolle – pogingen van mens en dier om naar de maan te reizen.
Nacht van Electra
In 2008 vond de eerste Nacht van Electra plaats. Een één-nachts cultureel multidisciplinair festival, geïnspireerd door het landschap van Noordwest-Groningen. Basisgedachte van de Nacht van Electra is niet een jaarlijks terugkerend gelijkvormig festival, maar een steeds in vorm en gedaante wisselend evenement, dat op verschillende lokaties en tijdstippen kan plaatsvinden.