Raadslid Pals boos over uitblijven politieke samenwerking

STADSKANAAL - Klaas Pals

STADSKANAAL – Het bericht in Dagblad van het Noorden dat de samenwerking in Oost-Groningen nauwelijks van de grond komt, met bijkomende gevolgen van de krimpaanpak, zorgt voor onvrede bij Klaas Pals. Het D66-raadslid in de gemeente Stadskanaal vindt dit het zoveelste bewijs van slecht bestuur.

‘Slechte start aanpak krimp’ was de kop van het bijbehorende artikel, iets wat bij Pals in het verkeerde keelgat is geschoten. De Noordelijke Rekenkamer is in het onderzoek naar krimpbeleid in de provincie Groningen tot de conclusie gekomen dat Oost-Groningen een onderontwikkelde krimpaanpak heeft, als gevolg van een slechte samenwerking tussen de Oost-Groninger gemeenten. “Dit is het zoveelste rapport dat deze conclusie trekt”, aldus Pals. “En als je dan de berichten leest dat verschillende dorpen bij Westerwolde willen horen en niet groter willen denken, dat is haast om uit je vel te springen.”

De Noordelijke Rekenkamer, het Akkoord van Westerlee en het rapport Grenzeloos Gunnen concluderen volgens Pals iedere keer hetzelfde, namelijk dat een gebrekkige samenwerking de toekomst van Oost-Groningen op het spel zet. “Willen we wel vooruit?” vraagt hij zich af. “Het moment dat deze regio tot inkeer komt, maak ik volgens mij niet meer mee.”

Pals zal dit punt tijdens de raadsvergadering van de gemeente Stadskanaal van aanstaande maandag aan de orde stellen. “Ik zal het tijdens de rondvraag voorleggen aan het college”, laat hij weten. “Maar het college van Stadskanaal vindt ook dat we groter moeten denken en beter moeten samenwerken. De gemeenten die zich dit mogen aantrekken zijn onder andere Bellingwedde en Vlagtwedde.” Pals doelt hiermee op de herindelingsplannen van de Westerwolder gemeenten. De politicus vindt dat de twee gemeenten hiermee onvoldoende rekening houden met de grote opgaven in Oost-Groningen.