Tijl Beckand vertelt over klassieke muziek in de Der Aa-kerk

Groningen - Tijl BeckandGRONINGEN – Donderdagavond 29 oktober is Tijl Beckand te gast in de Der Aa-kerk in Groningen. Hij vertelt daar over de muziek van zijn overgrootvader en componist Charles Beckand.

Tijl Beckand is niet alleen bekend door zijn optredens in onder andere de Lama`s, maar ook door zijn eigen televisieprogramma De Tiende van Tijl. Deze avond vertelt Beckand in de Der Aa-kerk gepassioneerd over klassieke muziek. Hij wordt in zijn verhaal terzijde gestaan door het Atlantic trio, dat de muziek live zal uitvoeren.

Aangenaam Klassiek
Beckand komt op uitnodiging van Boekhandel Van der Velde naar Groningen. Dit omdat hij in 2015 de ambassadeur van Aangenaam Klassiek is. Aangenaam Klassiek is inmiddels een fenomeen. Al twintig jaar is er ieder najaar de gelijknamige campagne, inclusief bijbehorende cd-box met de belangrijkste klassieke cd-releases van het najaar. Dit jubileumjaar wordt de campagne extra feestelijk uitgedragen aan alle muziekliefhebbers in Nederland.

Overgrootvader
Sinds Beckand als jongen voor het eerst bladmuziek van zijn overgrootvader onder ogen kreeg, was hij gefascineerd door hem. Stelde de muziek van Charles Beckand (1866 – 1924) iets voor, of had die terecht nooit een groot publiek bereikt? Tijl Beckand besloot de muziek van zijn overgrootvader te laten opnemen, onder andere door leden van het Radio Filharmonisch Orkest en het Nederlands Blazers Ensemble. “Ik heb veel verstand van muziek, kan dingen goed plaatsen en hij was een heel bekwame componist. Hij heeft prachtige salonmuziek en heel intieme kamermuziek geschreven, jammer genoeg niets groots als bijvoorbeeld een vioolconcert. Als ik naar zijn muziek luister, hoor ik er mijn eigen dna in.”

Klassieke muziek is van ons allemaal
Tijl Beckand heeft in de afgelopen jaren een lans gebroken voor klassieke muziek op televisie. Dit jaar bewijst Tijl in het vierde seizoen van het AVROTROS-programma De Tiende van Tijl waarom iedereen van klassieke muziek kan houden. Tijl: “Klassieke muziek op een zo breed en toegankelijk mogelijke manier aan de mensen brengen: dat kan nooit genoeg gedaan worden. Klassieke muziek is van ons allemaal, daar moeten wij ons iedere dag bewust van zijn.”

De entree voor deze avond is gratis. Voor meer informatie en kaarten kan gemaild worden naar muziek@boekhandelvandervelde.nl