Dertig jaar Noordelijk Vocaal Ensemble wordt gevierd in de Der Aa-kerk

Der_Aa-kerk_GroningenGRONINGEN – Het Noordelijk Vocaal Ensemble geeft zaterdagavond 28 november een concert in de Der Aa-kerk in Groningen. Het ensemble bestaat dertig jaar en viert dit jubileum met een concert met de mooiste 20e-eeuwse koormuziek.

Naast religieuze muziek van Britten, Lesur en Reger brengt het ensemble deze avond intieme muziek van Mealor, mystieke muziek van Gjeilo en indringende klanken van Tormis. Het concert vindt plaats tegen een achtergrond van videobeelden, gemaakt door Jaap van den Hoofdakker. Solist is organist Sietze de Vries.

Noordelijk Vocaal Ensemble
In en rond de stad Groningen zijn van oudsher veel koren actief die muziek zingen uit de barok en neo-romantiek. Het Noordelijk Vocaal Ensemble (NVE) dat op initiatief van Leendert Runia ontstond, probeert juist de minder toegankelijke, modernere muziek uit te voeren. Het ensemble voert doorgaans a capella werken uit, maar het heeft ook samengewerkt met instrumentale solisten en ensembles. De stad Groningen is de thuisbasis van het ensemble, maar het ensemble geeft ook regelmatig concerten in steden als Leeuwarden, Assen en Zwolle.

Dirigent Leendert Runia
Het Noordelijk Vocaal Ensemble staat sinds de oprichting onder de inspirerende leiding van Leendert Runia. Naast het NVE dirigeert hij ook het Sallands Bachkoor en hij is repetitor van het Noord Nederlands Concertkoor. Bij het NVE leeft hij zich uit in de muziek van de twintigste eeuw. Zeer bijzondere werken worden door hem niet geschuwd, maar juist als een uitdaging gezien en tot in de puntjes voorbereid tijdens de repetities. De concerten zijn een aaneenschakeling van muzikale verrassingen met een uitstekende afwerking en inspirerende directie.

De entree is 15 euro, of 7,50 euro voor studenten en CJP-pashouders. Kaarten zijn verkrijgbaar op www.blgroningen.nl/agenda Het is op zaterdag 28 november 2015 om 20.15 uur in de Der Aa-Kerk in Groningen.