Het Byzantijns Mannenkoor geeft concert in Groningen

BMF 2015

BMF 2015

GRONINGEN – Op zaterdag 7 november geeft het Byzantijns Mannenkoor Friesland een concert in Concertzaal Stichting Vrijdag aan de Sint Jansstraat 7 in Groningen. Het begint om 20:00 uur.

 

Er wordt een programma gebracht van (Russisch)-orthodoxe kerkmuziek en volksmuziek uit Oost-Europese landen. BMF is een a-capella koor. In de Byzantijnse traditie geldt de opvatting dat alleen de menselijke stem in staat is God te loven. BMF krijgt altijd veel waardering van haar publiek en dat zijn lang niet alleen kerkgangers. Veel mensen, ook zonder religieuze achtergrond, beleven kippenvelmomenten bij het horen van deze prachtige muziek. De unieke klankkleur van de melodieën laat vrijwel niemand onberoerd.

Dit, in het noorden unieke koor bestaat ruim 11 jaar en telt op dit moment 25 enthousiaste leden, afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Sinds 2007 staat het onder de bezielende leiding van Nana Tchikhinashvili. Zij heeft het koor op een peil gebracht dat uniek te noemen is in Noord Nederland. Het repertoire bestaat voor het merendeel uit Russisch-orthodoxe kerkmuziek maar daarnaast worden ook volksliederen vertolkt uit Oost-Europese landen. Voor een belangrijk deel is dat repertoire uniek door de keuze van de dirigente. Zij is geboren en getogen in Tbilisi (Georgië) en heeft haar cultuur meegenomen en aan het koor overgebracht. Aankomend en veelbelovend Altvioliste Ani Natroshvili levert ook een mooie bijdrage aan dit concert.

De entree kost 15 euro en voor jongeren tot 25 jaar 10 euro. Kaarten zijn ook te bestellen op de website van stichting Vrijdag: www.bijvrijdag.nl/byzantijns-mannenkoor-friesland