Jur Bekooy laat in lezing historie Groninger kerken door de decennia heen zien

GRONINGENGRONINGEN – Donderdag 10 december organiseert de stichting Kunst In Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over het restaureren van Groningse kerken.

Jur Bekooy is bouwkundige bij de Stichting Oude Groninger Kerken. Hij laat in deze lezing de historische Groninger kerken en hun restauraties door de decennia heen zien. Daarbij passeren restauratieopvattingen de revue, vooral vanaf het einde van de 19e eeuw, toen het besef van monumentenzorg doordrong. Ook legt hij uit hoe we tegenwoordig omgaan met restauratie en her- en doorbestemming van de Groningse kerken. “Vandaag is niet de laatste dag van het verleden maar de eerste dag van de toekomst” geldt wat hem betreft voor onze omgang met historische gebouwen. Daartoe behoort ook het breed en hedendaags gebruik van monumentale kerkgebouwen.
 
Deze lezing in de Remonstrantse kerk aan de Coehoornsingel (achter bioscoop Pathé) wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen.

Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de synagoge in Appingedam, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

Dit is de laatste lezing in een serie lezingen die Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen organiseert in de Remonstrantse kerk. Onderwerpen die eerder aan bod kwamen waren William Turner, het zelfportret in de Nederlandse kunst, architect Egbert Reitsma en de Schotse kunstenaarsgroep The Glasgow Boys. Het begint om 19.30 uur en duurt tot 21.30 uur. De entree is 12,50 euro en opgeven kan via Kunst In Zicht Groningen: info@kunstinzichtgroningen.nl. Locatie: Remonstrantse kerk, Coehoornsingel 14, 9711 BS Groningen.