Der Aa-kerk omgetoverd tot virtual reality bioscoop

GroningenGRONINGEN – Een keer iets anders doen op een vrijdagavond? Dat kan, bij de Der Aa-kerk in Groningen. De middeleeuwse kerk wordt deze avond omgetoverd tot een pop up virtual reality bioscoop.

Meereizen over de hele wereld met de rockband U2 of zelf middenin een horrorscène staan. Wie niet bang is en het leuk vindt om iets nieuws uit te proberen, kan op 13 november terecht in de Der Aa-kerk in Groningen. Daar richt het in Amsterdam gevestigde reclamebureau &Samhoud Media een virtual reality bioscoop in met plek voor driehonderd mensen. Met een Gear VR ontdek je in de kerk films in 360 graden. Dus geen bioscoopstoelen of een groot scherm, maar een eigen VR experience.

Grote bril
Bezoekers krijgen een grote bril op waarmee ze een half uur lang vier speciaal geselecteerde korte films te zien krijgen. Een instructeur geeft uitleg en blijft aanwezig. ”Het is heel intensief, een half uur is meer dan genoeg”, weet Marije Dijkstra van &Samhoud. “Groningen is de eerste plaats na Amsterdam waar een virtual reality bioscoop is. Het fenomeen bestaat al langer maar is nog nauwelijks beschikbaar voor het gewone publiek. Wij hadden een paar brillen op kantoor en wilden kijken of we meer mensen er mee konden laten kennismaken. Dat is gelukt.”

Amsterdam trapt zaterdag af met vermoedelijk Europa’s eerste virtual reality bioscoop. Meer dan driehonderd kaarten zijn verkocht, reden waarom &Samhoud naar locaties in andere plaatsen ging zoeken. Na Groningen zijn Den Haag, Rotterdam, Maastricht, Utrecht en Eindhoven aan de beurt.

Bijzondere evenementen
De Der Aa-kerk is vaker het podium geweest voor bijzondere evenementen. Zo was er in 2013 een Winterpicknick in de kerk op Valentijnsdag, staat de kerk elk jaar in maart een weekend lang vol met honderden soorten whisky tijdens het Whiskyfestival Noord-Nederland en er zijn al meerdere keren concerten geweest waarbij bezoekers niet op gewone stoelen zaten, maar plaats konden nemen op zitzakken die verspreid door de kerk stonden.

Entree is 12,50 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar op http://vrcinema.samhoud.com