Kinderen voor één dag de baas in Bedum

BedumBEDUM – Voor één dag zijn kinderen de baas in de gemeente Bedum op dinsdag 17 november 2015. Leerlingen van vijf verschillende basisscholen nemen voor één dag plaats op de stoel van een gemeenteraadslid en leren hoe ze zelf een politiek besluit moeten nemen. Deze ‘Kindergemeenteraad’ organiseert de gemeente Bedum samen met Madurodam en ProDemos.

 Burgemeester Henk Bakker:  “Wij leren kinderen graag hoe ze daadwerkelijk invloed kunnen uitoefenen op hun eigen leefomgeving. Door zelf een dag op de stoel van een raadslid te zitten, ervaren ze hoe het is om democratisch tot beslissingen te komen.”

De kinderen dragen projecten voor die zij in de weken voorafgaand aan de raadsvergadering in hun klas hebben voorbereid. Tijdens de vergadering nemen de kinderen zelf een politiek besluit over de plannen. Het plan dat de meerderheid van alle stemmen krijgt, wordt door de gemeente uitgevoerd.

Belangstellenden zijn van harte welkom om de spannende discussie te volgen die moet leiden tot de keuze voor één van de plannen. Om 18.00 uur begint de Kindergemeenteraadsvergadering onder leiding van burgemeester Bakker. In de raadszaal is zeer beperkt plaats (en primair voor de deelnemers), maar de vergadering is ook in de hal van het gemeentehuis en ook rechtstreeks op internet te volgen (http://besluitvorming.bedum.nl/).

De kindergemeenteraden vinden plaats in alle provincies van Nederland. Uit de Kindergemeente-raden worden 12 Madurodambassadeurs gekozen. Deze basisschoolleerlingen vertegenwoordigen hun provincie in Madurodam en Madurodam in hun provincie. Het College van B&W van Madurodam en de Madurodambassadeurs vormen samen de Nationale Madurodamraad. Madurodam financiert de kindergemeenteraden en de uitvoering van de winnende projecten.

Madurodam is dé plek waar binnen- en buitenlandse bezoekers ontdekken waar ons kleine land groot in is. Sinds 1952 geeft Madurodam de grote verhalen van Nederland van generatie op generatie door. Tegenwoordig ook interactief en door ontdekkend leren: vanaf de verbouwing van het park in 2012 verrijkt Madurodam het bekende miniatuuraanbod met digitale en fysieke interacties en attracties. Jaarlijks bezoeken 650.000 – 700.000 mensen het park. Madurodam schenkt haar opbrengsten aan goede doelen voor kinderen, jaarlijks tussen de 600.000 en 1 miljoen euro. De focus van het goede doelenbeleid van Madurodam is het ontdekken en ontwikkelen van talent van kinderen in de basisschoolleeftijd.