Leerlingen Gomarus College herinnerd aan val van ‘De Muur’

GroningenGRONINGEN – In het kader van 25 jaar Duitse eenwording kregen leerlingen van het Gomarus College een gastles over de deling van Duitsland. Met het project ‘Blik op de Muur – gastsprekers over hun leven in het gedeelde Duitsland’ wil het Duitsland Instituut leerlingen meer betrekken bij de recente geschiedenis van Duitsland. Gastspreker Andreas Blühm groeide op in Duitsland ten tijde van de muur en vertelde zijn persoonlijke verhaal aan de leerlingen.

Blühm vertelde over de vlucht naar het westelijk deel van Duitsland met hun gezin, het grote verschil tussen het oosten en westen en zijn herinneringen aan die tijd. Dit leidde tot een verhaal met gebeurtenissen die leerlingen zich nu niet meer voor konden stellen. Het verhaal van Blühm bevatte ongeloof, spanning en af en toe een grapje tussendoor. Omdat de gastles werd gegeven tijdens het vak duits, werd er de hele tijd Duits gesproken door de gastspreker en de leerlingen.

De leerlingen vonden het erg interessant en bijzonder om de verhalen van iemand te horen die deze periode zelf heeft meegemaakt. Er werden dan ook veel vragen gesteld, onder andere over het verschil in technologie tussen oost en west Duitsland en de voetbalwedstrijd tussen beide delen. “Ik kan me niet voorstellen dat je zo lang je familie niet zou kunnen zien” was één van de vele reacties naar aanleiding van het verhaal van Blühm.