Herindeling gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde

SlochterenDe gemeenten Hoogezand-Sappemeer, Slochteren en Menterwolde hebben uitgesproken om per 1 januari 2018 met elkaar een nieuwe gemeente te vormen. Hoewel de formele besluitvorming voor de herindeling nog moet plaatsvinden, is het goed om nu al te weten hoe bewoners, ondernemers en organisaties tegen deze nieuwe gemeente aankijken.

Er worden nog vier buurtbijeenkomsten en twee bustours georganiseerd. Hier wordt gevraagd naar wensen, toekomstbeelden en behoeften over leven, wonen en werken. Dat lijkt misschien abstract maar dat is het helemaal niet. Want als je wat wilt, is dit hèt moment om je stem te laten horen.

Voorzieningen over de dorpen spreiden of ze concentreren?
Moet er straks één echte hoofdplaats met veel voorzieningen komen en verder dorpen met minder activiteiten of kan dat anders? Willen we meer of andere scholen in de gemeente waardoor onze jeugd straks een betere aansluiting krijgt op de banen in onze regio, of is dat niet nodig? Hoeveel groen en natuur hebben we eigenlijk nodig, en hoeveel bedrijventerreinen? Moeten er meer uitgaansgelegenheden komen, of moet straks iedereen naar de stad Groningen voor een avondje uit? Over dit soort zaken praten we. Maar ook over het effect van de aardbevingen, van de vergrijzing en de afstand tussen inwoners en het gemeentebestuur bij een grotere gemeente. En de dienstverlening, sluit hoe we dat organiseren wel aan bij wensen van de inwoners? Zaken die het dagelijks leven van alle inwoners raken dus.

Praat mee tijdens een buurtgesprek
Tot nu toe zijn er weinig mensen geweest bij de buurtgesprekken. Terwijl dit dè periode is waarin we de mening van inwoners nog kunnen verweven in de plannen voor de nieuwe gemeente. Dus als u invloed wilt uitoefenen op de toekomst van uw eigen gemeente en daarmee uw eigen dorp of buurt, kom dan langs!  De reacties die binnenkomen verwerken we waar mogelijk in de visie van de nieuwe gemeente.

Woensdag 25 november, 19.30 – 21.30 : Hellum, Tonegido
Woensdag 2 december, 19.30 – 21.30: Meeden, Dorpshuis Meeden
Maandag 7 december, 19.30 – 21.30: Kolham, Mainschoar
Donderdag 14 januari, 19.30 – 21.30: Foxhol, De Klabbe.

Hoe moet de nieuwe gemeente heten?
Tijdens de buurtgesprekken hebben we het ook over de naam van de nieuwe gemeente. Aan welke voorwaarden moet zo’n gemeentenaam voldoen en wat zijn geschikte namen? De eerste suggesties zijn inmiddels genoteerd. Heeft u er ook een? Kom langs en vertel het. Of laat het ons weten op nieuwenaam@hssmnet.nl

Met de bus elkaars gemeente ontdekken
Op vrijdag 27 en zaterdag 28 november kunnen inwoners ook mee met de bus om elkaars gemeente te leren kennen. Dit wordt een combinatie van sightseeing, een toelichting over bijzondere plekjes en een gesprek over de toekomst op locatie. De bus gaat bijvoorbeeld naar de Heemtuin in Muntendam, of Plaaisterploats in Tjuchem, of de Vredekerk in Hoogezand. Op de website hssmnet.nl staat alle informatie. Daar kunt u zich ook aanmelden.