Veendammer en Wildervanksters door de Sont

VeendamVEENDAM – In samenwerking met de Openbare Bibliotheek organiseert het Veenkoloniaal Museum Veendam op woensdagavond 25 november een lezing over de Sonttolregisters. Het Sonttolregister geeft dankzij een digitaliseringsproject haar geheimen steeds meer prijs. In 2009 is Tresoar, in samenwerking met de RUG, begonnen met het invoeren van de Sonttolgegevens. In de databank worden de gegevens van ongeveer 1,8 miljoen doorvaarten vastgelegd. Een bijzondere en waardevolle bron voor onderzoekers, historici en andere belangstellenden.

Duizenden Wildervanksters en Veendammers voeren in de 18de en de 19de eeuw door de Sont. De Sont is de zeestraat die de Noordzee met de Oostzee verbindt. De doorgang is op zijn nauwst 4,5 kilometer. Het is al eeuwenlang een van de drukst bevaren waterwegen in de wereld. Tolheffen in de Sont was voor de Deense koningen een belangrijke bron van inkomsten. Daarvan werd, over de periode 1497 tot 1857, een uitgebreide administratie bijgehouden. Welke producten werden vervoerd? Waar kwam het schip vandaan? Hoeveel belasting werd er betaald? Wat was de naam van de schipper?

Johan Steendam en Ubo Kooijenga van het Tresor uit Leeuwarden gaan in op de rol van de Veendammers en Wildervanksters. Wie voeren er? Wat was de lading? De sprekers zullen ook het digitaliseringsproject toelichten.

Locatie: Veenkoloniaal Museum Veendam. Aanvang: 20.00 uur. Prijs: 3,50 euro (MK geldig). Veenkoloniaal Museum, Museumplein 5, Veendam.