Huidig complex zit WHSC wel eens in de weg

Portret Martin Hergarden van WHSC. Foto: Huisman Media

Ook softbal krijgt weer aandacht in Winschoten

Portret Martin Hergarden van WHSC. Foto: Huisman Media

WINSCHOTEN – De Winschoter Honk- en Softbal Club hoopt op termijn stappen voorwaarts te kunnen maken. Voorzitter Martin Hergarden weet dat de huidige accommodatie groei in de weg staat. Het omstreden Factory Outlet Center zou voor WHSC een uitkomst kunnen zijn.

Want dat de huidige accommodatie nabij het Stadspark in Winschoten eventuele groei bij de kleine sportvereniging in de weg staat is duidelijk. Voorzitter Martin Hergarden is realistisch, zijn vereniging kan vanwege de grootte niet veel eisen, maar daardoor blijft WHSC ook in een vicieuze cirkel ronddraaien. Groei is lastig, want de club kan nieuwe leden niet altijd herbergen. “Een nieuwe accommodatie zou voor ons een ontsnappingsroute kunnen zijn”, legt hij uit. “We hebben niet veel te eisen, maar zitten nu wel in een uithoek weggedrukt. En daardoor bestaat de kans dat we altijd klein zullen blijven. Wanneer we een eigen veld, kantine, douches en kleedkamer hebben is WHSC in staat om door te groeien naar tachtig leden.” En in het Stadspark zijn de mogelijkheden daarvoor beperkt. WHSC is niet de enige, ook voetbalvereniging WVV hoopt op veranderingen. Een eventueel Factory Outlet Center kan daarvoor uitkomst bieden. “We hopen dat het outlet center doorgaat”, vervolgt Hergarden. “Dan komt er geld op tafel en wordt er wat betreft een nieuwe accommodatie ook wat mogelijk.”

Nieuwe accommodatie of niet, tot dusver moet WHSC roeien met de riemen die het heeft. En dat doet de Winschoter vereniging vol passie en vuur. De honkbalsport is weliswaar relatief klein in Nederland, ons land doet het mondiaal uitstekend met een vijfde plek op de wereldranglijst. Met de World Series achter de rug en de Premier Twelve in Taiwan hoopt Hergarden dat er een vliegwieleffect kan ontstaan. Nederland doet namelijk mee aan deze Premier Twelve, een toernooi waar de twaalf beste landen van de wereld aan deelnemen. Betaalzender FOX zendt de wedstrijden uit en de preses van WHSC denkt dat het geïnteresseerden in honkbal kan stimuleren de sport te willen gaan spelen. Die verwachting komt niet uit de lucht vallen, want honkbal groeit langzaam maar zeker in Oost-Groningen.”We hebben nu 66 leden. Een jaar of acht geleden waren we de helft zo groot. We hebben nu een aantal jeugdteams, een herenteam, een recreantenteam en ook weer een nieuw Beeballteam.” Beeball is een variant waarbij kleine honkballertjes kennismaken met de sport. Voor WHSC werkt het. “Bijna alle jeugdleden komen voort uit het vorige Beeballteam.”

Softbal
En veel van nieuwe leden zijn meiden, erkent Hergarden. Om meiden ook in de toekomst vast te houden is WHSC druk doende om de ‘S’ in de clubnaam weer de aandacht te geven die het verdient. Met andere woorden, het softbal wordt weer gepromoot. Dat doet WHSC niet alleen, daarvoor werkt het samen met de andere Noordelijke clubs. “Qua honkbal zijn The Blokes uit Veendam onze grootste concurrent. De streekderby leeft altijd, maar we hebben afgesproken het jeugdsoftbal in de streek samen op te pakken. Daarbij werken we ook samen met de Caribe uit Groningen, de Pioneers uit Assen en de andere Noordelijke clubs. Dat doen we omdat we het softbal ook in leven willen houden. We hebben veel meisjes die in ons aspirantenteam honkballen. Wanneer deze meiden op een gegeven moment een jaar of vijftien zijn, kunnen ze vaak fysiek niet meer mee met de jongens. Dan

haken ze af, en dat willen we in de toekomst voorkomen. Daarom hebben een aantal clubs in het Noorden gezegd dat ze willen samenwerken om de meiden binnenboord te houden. En wij als WHSC werken daar graag aan mee.”

Op selectieniveau blijft het soms behelpen voor de honkbaltak. Het eerste team speelt in de vierde klasse, en daar is een aanwijsbare reden voor. “In 2014 werd ons eerste team kampioen van de derde klasse. Dat team bestond uit veel jonge jongens en een aantal jongens trokken weg om elders te gaan studeren. Dat haalt een heel team onderuit, zeker als het gaat om een aantal basisspelers. Daarom hebben we noodgedwongen besloten als vierdeklasser verder te gaan in plaats van te promoveren.”

Desondanks hoopt de voorzitter van WHSC dat de sport zich in Winschoten doorontwikkelt. “Het liefst zie ik een club ontstaan met een eerste en een tweede team, waarbij het eerste team prestatief in de derde klasse speelt en het tweede team in de vierde klasse. Wanneer dat zou lukken ben ik heel tevreden.”