Muziek en mystieke verhalen uit de Moorse geschiedenis: Alhambra Poetry

 

CordobaGRONINGEN – Studium Generale sluit woensdag 16 december 2015 het jaar af met een bijzonder literair-muzikaal programma, geïnspireerd door poëzie en verhalen uit de verlichte straten van Córdoba en historische blauwwitte medina van Tanger. Gedichten en verhalen uit die rijke periode komen tot leven door voordrachten van spoken word artist Karima El Fillali en storyteller Raphael Rodan. Dit programma begint om 20.00 uur in het Grand Theatre, Grote Markt 35 te Groningen. De voertaal is Engels.

 

Tussen de 9e en 15e eeuw heersten de Moren in Zuid-Europa, dat furore maakte op gebied van muziek, literatuur en wetenschap. Destijds heette dit gebied Al Andalus en leefden diverse bevolkingsgroepen en religies er relatief vreedzaam samen. Het Amsterdams Andalusisch Orkest vertelt het verhaal van Al Andalus en de rijkdom van verschillende culturele invloeden voor onze samenleving via muziek, theater, literatuur en educatie. Alhambra Poetry is een verhaal over de val van Granada, de opvallende vriendschap tussen Isabella van Castilla en een Moorse dichter die gevangen zit. Op de achtergrond brengen de sound van de gitaar en de ud en de ritmes van de cajón en de derbuka de steden tot leven. Een bijzondere samenwerking tussen internationale topartiesten en virtuozen uit Nederland, die het verhaal vertellen van het mystieke muzikale verleden van Al Andalus en het Andalusië van vandaag.

Raphael Rodan is storyteller, acteur en workshopleider. Hij studeerde aan de School of Speech and Drama in Harduf, Israel, en aan de School of Storytelling in Sussex, Engeland. Bovendien voltooide hij de Actor Training aan de Actors Temple in Londen. In zijn jeugd werd hij omringd door verhalen over oorlog, separatie en demonisering. Nu wil hij de kracht van verhalen gebruiken om juist het tegengeluid te laten horen, namelijk door mensen bij elkaar te brengen door op zoek te gaan naar wat ze gemeen hebben, in plaats van wat hen verdeelt.

Karima El Fillali is zangeres en spoken word artist. Na haar studie Kunst, Cultuur en Media aan de Rijksuniversiteit Groningen ondernam ze een muzikale ontdekkingsreis naar Marokko. Ze raakte geboeid en geïnspireerd door de traditionele, spirituele Arabische zangtraditie en volgde een Master Lyrical Singing in Fez. Ze heeft op verschillende festival opgetreden in Europa, Noord-Afrika en Azië.

Edsart Udo de Haes – Spaanse gitaar
Francesco Buenciorno – percussie
Anastasis Sarakatsanos – kanun