“Ik vind het geweldig dat mijn dochter mij regisseert”

Martin KorthuisGARNWERD – In Cafè Hammingh te Garnwerd vindt zaterdag 16 januari een bijzondere gebeurtenis plaats. Martin Korthuis uit Bedum speelt, samen met zijn dochter Nine, een theaterstuk over Jacques Brel. Nine doet de regie, Martin speelt en zingt, Eddo Pol doet de muziek.

“Het is een primeur”, lacht Martin. “Ik speel voor het eerst samen met mijn dochter. En dat gaat hartstikke goed! Ik vind het geweldig dat zij de regie doet. Dan kan ik lekker achterover hangen en mag zij mij vertellen wat ik moet doen.” De twee spelen een theaterstuk ober Jacques Brel, waarin zij soms Jacques Brel en dochter spelen, maar soms ook terug gaan naar hun eigen rollen als Martin en Nine Korthuis. “Het is echt confronterend. Mijn dochter zei bijvoorbeeld: ik herken veel van jou in Brel”, vertelt Martin. “Maar we gaan er beiden goed mee om en zijn er heel open in. Mensen komen dichtbij ons door dit theaterstuk, maar daar hebben we ook wel bewust voor gekozen. Het kan er gewoon niet zonder.”

De vrolijke zanger vertelt dat hij graag vaker met zijn dochter op het podium wil staan. “Ik wil er eigenlijk wel een zondagmiddagtournee van maken. Dat we verschillende locaties langs gaan. Ik zou nog wel graag in theater Eisseshof in Niehove willen staan. En er zijn natuurlijk een heleboel prachtige kerken in de provincie Groningen. Daar zou ik ook heel graag een keer willen staan.”

Het theater is in het Nederlands, de liedjes zijn in het Gronings. Toch heeft de geboren en getogen Groninger niet altijd liedjes in zijn eigen taal geschreven. “Toen ik uit Bedum vertrok om te gaan studeren in Zwolle, heb ik een hele tijd geen Gronings gepraat. Ik schreef al mijn liedjes in het Engels. Tot een vriend van mij zei: probeer het weer eens in je eigen taal. En dat is Gronings. Er ging een wereld voor mij open.”

De voorstelling is op 16 januari te zien in café Hemmingh in Garnwerd. Het begint om 20:30, de zaal is open om 20:00 uur. De entree is 12,50 euro.

DOOR: Sharon Bremer