“Je loopt in het sfeerbeeld van Hoogezand”

DCF 1.0

DCF 1.0

HOOGEZAND-SAPPEMEER – Stichting Watervloot organiseert voor de vijfde keer het evenement ‘Watervloot’ in de haven van Martenshoek in Hoogezand-Sappemeer. Ongeveer veertig oude schepen zijn er dan te bezichtigen. Naast de schepen is er ook een groot kunstproject, met oude foto’s uit het archief van Hoogezand.

Marije van der Heide, sinds drie jaar lid van het bestuur van Stichting Watervloot, vertelt hoe de dag eruit gaat zien. “Er komen meerdere schepen van SAIL Delfzijl naar Hoogezand. Die blijven dan een paar dagen liggen. Verder wordt er een groot kunstproject georganiseerd met foto’s van vroeger. Kunstenaars en verenigingen mogen dan reageren op deze foto’s, en die reactie worden gepresenteerd tijdens het evenement.”

Het bestuurslid vertelt dat ze nog hard op zoek zijn naar amateurkunstenaars en verenigingen die willen reageren op de oude foto’s. “Met één van de oude foto’s als inspiratiebron willen we dat kunstenaars en verenigingen een kort verhaal, muziekstuk, film,  dans, fotografie, animatie, gerecht of schilderij maken. Deze verhalen zullen door een regisseur met elkaar verbonden worden.”

“Je loopt dan tijdens het evenement in het sfeerbeeld van Hoogezand. Je ziet de reacties van de mensen uit deze tijd op foto’s van vroeger, terwijl je tussen oude boten loopt”, aldus Van der Heide.

Eerder organiseerde Stichting Watervloot soortgelijke evenementen. “Maar we hebben niet echt een vast format”, lacht Van der Heide. “Het enige wat vastligt is dat het met de historie van Hoogezand-Sappemeer te maken moet hebben en dat er een culturele invalshoek moet zijn.” Het eerste evenement vond plaats in 2005. Naar aanleiding van dit evenement is de stichting ontstaan. Later volgden er nog evenementen in 2008, 2011 en 2014. De eerstvolgende zal in juli 2016 zijn.

DOOR: Sharon Bremer