Mini-Martinitoren in Legiomuseum

GrootegastGROOTEGAST – De Martinitoren is komend voorjaar in het klein te bewonderen in het Legiomuseum te Grootegast. Met een lengte van ruim anderhalve meter, ontworpen door Richard Topelen, en meer dan negenduizend legostenen moet ‘d’Olle Grieze’ een van de blikvangers worden van het museum.

Volgens Topelen wordt het museum echt iets unieks: “We gaan een miniatuurstad bouwen, er komt een bioscoop en we bouwen modellen in de modelbouwruimte. We willen dat mensen hier met een wow-gevoel weer vandaan komen.” Naast de Martinitoren zijn ook het Vrijheidsbeeld en de Eiffeltoren te bewonderen.

Topelen liep al langer rond met het idee voor een museum over Lego en dit is dus een droom die uitkomt voor hem. Hij verzamelt alles wat met Lego te maken heeft. “Ik heb bijna voor 150.000 euro aan lego,” schat hij. Dat hij veel van zijn verzamelde werk kwijt kan in een museum in Grootegast vindt hij fantastisch. “En vooral de locatie, dat dit pand vroeger van LEGO Nederland was, maakt het natuurlijk helemaal speciaal.”