“Voor mij is dichten evenmin een beroep als spijsvertering”

Leo“Voor mij is dichten evenmin een beroep als spijsvertering”, wist wijlen Leo Vroman eens te zeggen. Maar alleen dichter wilde hij nooit zijn, en alleen maar bioloog zeker ook niet: “Hoe kan ik dan uitleggen hoe alles samenhangt?” Op maandag 25 januari vertelt biograaf Mirjam van Hengel hoe bij de dichter en bioloog alles met alles verknoopt was: poëzie, biologie én de liefde. 

Zanger en acteur Frans van Deursen verzorgt die avond de muziek. De dag nadat Vroman overleed, in februari 2014, raakten diens regels postuum het hart van Van Deursen. Hij hoorde muziek in de woorden van de oude dichter en vroeg een uitgelezen gezelschap muzikanten ze om te toveren tot liederen. Zodat hij ze kon zingen. Samen met pianist Leo Bouwmeester en biograaf Mirjam van Hengel brengt Van Deursen Vroman nu terug naar Groningen, waar hij in 1989 een eredoctoraat kreeg van de RUG. Deze avond vindt plaats in het Academiegebouw, Broerstraat 5 te Groningen, aanvang 20.00 uur.