Ivanka Annot winnares George Verberg Stipendium 2015

Academie MinervaGRONINGEN-Het George Verberg Stipendium 2015 is toegekend aan Ivanka Annot. Dat heeft wethouder Ton Schroor gistermiddag bekendgemaakt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Academie Minerva. Het stipendium, dat bestaat uit een prijs van € 10.000, is in 2004 in het leven geroepen om jonge, talentvolle kunstenaars te stimuleren zich te ontwikkelen in het buitenland.

Jury

De jury beoordeelde de vijftien inzendingen en selecteerde vijf kandidaten om hun inzending te presenteren. Daarbij werd niet alleen gelet op de inhoud van de plannen en de presentatie. Ook de drijfveren van de kandidaten en de te verwachten betekenis en impact van reis en verblijf voor het werk van de jonge kunstenaars speelden een belangrijke rol. Het college van B&W heeft de voordracht van de jury overgenomen.

 De jury bestond uit de volgende personen:

* de heer George Verberg, naamgever stipendium

* mevrouw Dorothea van der Meulen, dean Academie Minerva

* de heer Robin Punt, hoofd Autonome Beeldende Kunst/ Frank Mohr Institute

* de heer Cor Groenenberg, docent Autonome Beeldende Kunst

* de heer Jacco Oliver, docent Frank Mohr Institute

 Juryrapport
Het juryrapport zegt over de winnares het volgende:

Ivanka Annot is op zoek naar plekken voor vrijdenkers. Een duurzame omgeving waar gegeten, gedronken, gemaakt en bovenal ideeën uitgewisseld worden. Vanuit de mentaliteit van de kunsten wil Ivanka haar bijdrage hieraan leveren.

 “Trough art, I can contribute by creating places where imagination, communication and free sharing and developing of knowledge meet to raise those questions whose answers can change the future. This is a practical, intellectual and emotional fight and art is where we find the space for battle.”

 In Groningen lukt dit heel aardig met de opzet van het Free Café in het Stadspark, maar hoe zit het buiten Nederland? Zijn deze utopische idealen ook op andere plekken te verwezenlijken? Ivanka’s rondreis gaat  door Duitsland, Polen, Baltische Staten, Zweden en Denemarken. Tijdens de reis onderzoekt Ivanka hoe in andere landen wordt geleefd naar deze idealen, hoe mensen samenleven en hoe mensen duurzaam werken en leven.

Het geld van het stipendium wordt ingezet om een camper te bouwen die duurzaam is. De camper wordt ingezet als vervoermiddel, slaapplaats, media/artcentre en ontmoetingsplek.

 Wat mogen we verwachten? Ivanka maakt filmopnames en installaties  van haar ontmoetingen. Methoden en ervaringen worden ingezet voor het verder ontwikkelen van het kunstenaarschap en het verder ontwikkelen van duurzame locaties in Groningen.

Versterken
Het George Verberg Stipendium is in 2004 door het stadsbestuur van Groningen in het leven geroepen ter gelegenheid van het afscheid van George Verberg als directeur van de NV Nederlandse Gasunie. Het stipendium is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden van de bachelor Autonome Beeldende Kunst en masters MFA Painting en MFA Media, Art, Design & Technology (MADtech) van Academie Minerva, Hanzehogeschool Groningen. De gemeente Groningen wil hiermee de ontwikkelings-mogelijkheden voor jonge, talentvolle kunstenaars versterken.