Veendamse Anastasiya Mulder vecht voor haar tennisdroom

“Mentaliteit is belangrijker dan talent”

Anastasiya MulderVEENDAM – Ze is slechts zeventien jaar en behoort in haar leeftijdscategorie tot de beste tennissters van Nederland. Anastasiya Mulder uit Veendam verblijft doordeweeks in Den Haag om te werken aan haar droom: proftennisser worden. Die droom moet gerealiseerd worden door keihard trainen en veel wedstrijden spelen.

Misschien is Anastasiya Mulder wel Neerlands’ tennishoop in bange dagen. Ze hoopt het in elk geval, want ze ziet ook dat haar lichting het de komende jaren voor Nederland moet gaan doen. “Nationaal is er ergens iets misgegaan”, zegt ze. Ze spreekt het uit alsof ze geen meisje van zeventien is, maar een volwassen vrouw van midden twintig. Bedachtzaam, vriendelijk, maar beslist. Anastasiya Mulder weet wat ze wil. Proftennisser worden is haar doel, maar ze beseft ook dat er nog een lange weg te gaan is voordat het überhaupt zover is.

Een droom die voortkomt uit talent. Talent dat al vroeg werd ontsproten en ontdekt, op de tennisbanen in Veendam. Bij TC Veendam begon ze, voordat al snel duidelijk werd dat ze aanleg heeft voor de sport. Later ging ze in Groningen trainen, terwijl ze tegelijkertijd bij de bond trainde in Meppel. Hoewel ze talent heeft, zegt ze nooit als de absolute uitblinker bekend te hebben gestaan. “Ik heb nooit echt een piekmoment gehad”, aldus Mulder. “Mijn plek is steady bij de top vijAnastasiya Mulder2f van Nederland. Niemand zag het echt aankomen. Ik hoorde wel bij de top van mijn leeftijdscategorie, maar ben geen absolute uitblinker.” Uitblinker of niet, Anastasiya Mulder slaagde er wel al enkele keren in om Nederlands kampioen te worden. Bij de meiden tot veertien jaar was ze al eens de beste en ook in het dubbelspel tot zestien jaar mocht ze zich tot Nederlands kampioen kronen.

Spartaans ritme
En met die bagage werkt Mulder verder aan haar nog prille tenniscarrière. Na Groningen verbleef ze enkele jaren doordeweeks in Veghel en sinds de zomer van 2015 traint ze in Den Haag. En dat doet ze onder niet de eerste de beste naam in tennisland. In de Hofstad is Fred Hemmes haar coach. De voormalig assistent-bondscoach en Fed Cup-captain én voormalig coach van de Nederlandse tennisspeelster Aranxta Rus heeft een eigen tennisschool waar het ritme van Mulder haast Spartaans te noemen is. Op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag traint ze twee keer op een dag in sessies van twee uur, op woensdag beperkt zich dat tot één sessie van twee uur. Daarnaast stopt ze ook nog een aantal uren in fysieke training, terwijl ze mentaal sterk moet zijn om door te gaan. Tijd voor school heeft ze niet meer. “Daar ben ik mee gestopt, dat viel niet meer te combineren.”

Hoe hard Mulder ook traint, de progressie is niet altijd direct zichtbaar. “Ik ben nu op het punt gekomen dat ik geen hele grote stappen meer zal maken”, is Mulder realistisch. “Het gaat nu om de details. Bijvoorbeeld de belangrijke momenten in wedstrijden als de beslissende punten worden gespeeld. Dan moet ik sterk zijn.” Het tennistalent uit de Parkstad doet dit met één doel: kijken of ze tennisprof kan worden. Haar ultieme droom? Ooit op één van de GrandSlams staan. “Dat hoop ik ooit te bereiken. Maar ja, dan moet je wel hoog op de wereldranglijst staan.”

Geld
Om daar te komen wil ze zichzelf ontwikkelen, en dat blijkt op sommige momenten een lastig punt. Het ontwikkelen gaat volgens Mulder samen met het spelen van veel buitenlandse toernooien. En daar zit ‘m de crux. Onlangs speelde de Veendamse nog een toernooi in Turkije, maar dat werd geen succes. De tennisster had buikgriep. En daar zag ze wat ze eigenlijk al wist. “Veel tennissers in het buitenland hebben aardig wat geld. Met dat geld kunnen ze veel buitenlandse toernooien spelen en zichzelf ontwikkelen. Wij hebben dat allemaal nog niet. Ik kan niet heel veel wedstrijden in het buitenland spelen omdat het veel kost. We hadden geluk met het toernooi in Turkije omdat het een goedkoop land is.”

Het budget van Mulder is namelijk beperkt. Ze heeft weliswaar een aantal sponsoren die haar voornamelijk door middel van spullen en diensten bijstaan, maar het overgrote deel wordt door haar ouders bekostigd. Om de kans op doorbreken groter te laten worden hoopt Mulder op verschillende sponsoren die haar willen bijstaan. “Een sponsor is van harte welkom”, lacht ze. “Ik denk zelf dat je een sponsor krijgt omdat je een gunfactor hebt. Maar ik ben niet de enige, er zijn zoveel meiden in Nederland die graag een sponsor zouden willen hebben. Het is gewoon heel lastig.”

Aan de inzet van Mulder ligt het niet. Ze zet alles opzij voor de sport. Ze richt zich op het tennissen, laat zich niet afleiden door sociale activiteiten. In het weekend is ze in Veendam. Haar tijd is beperkt, dus is ze voornamelijk bij familie. Haar leven is gefocust op topsport, al beseft ze zich maar al te goed dat de kans om tennisprof te worden gering is. Maar ze weet ook dat mentaliteit de doorslag geeft. “De meeste tennissers in de huidige top 100 van de wereld moeten er gewoon heel hard voor werken. Ze hebben natuurlijk talent, maar mentaliteit is de grootste factor”, besluit Mulder haar relaas.