Gaan beloften FC Groningen de Langeleegte reanimeren?

VEENDAM - Voetbal - FC Emmen - FC Groningen, voorbereiding seizoen 2015-2016, 11-07-2015, stadion aan de Langeleegte
VEENDAM - Voetbal - FC Emmen - FC Groningen, voorbereiding seizoen 2015-2016, 11-07-2015,   stadion aan de Langeleegte
VEENDAM – Voetbal – FC Emmen – FC Groningen, voorbereiding seizoen 2015-2016, 11-07-2015, stadion aan de Langeleegte

VEENDAM– Het idee werd geopperd tijdens de nieuwjaarsreceptie van FC Groningen. Niet door de eerste de beste aanwezige daar; nee, door Hans Nijland zelve. De algemeen directeur van de Trots van het Noorden zou het niet verkeerd vinden als het beloftenteam van FC Groningen, mocht het promoveren naar de nieuw te vormen tweede divisie, op de Langeleegte haar thuiswedstrijden gaat spelen. De roemruchte voetbalburcht van SC Veendam, dat twee jaar geleden failliet ging, staat er nog prima bij en zou een ideale accommodatie zijn voor de ‘nachwuchs’ van de FC.

En waarom dan wel? Nou, het voetballandschap in de bovenste segmenten van ons competitiebestel gaat op de schop. Om een betere doorstroming tussen prof- en amateurvoetbal te creëren, keert met ingang van komend seizoen (2016-17) de tweede divisie terug. Die was ooit, in 1971, afgeschaft als gevolg van enkele saneringsgolven in het betaalde voetbal. De KNVB vindt herinvoering evenwel noodzakelijk omdat de stap tussen amateur- en profvoetbal nog altijd zo groot is, dat de onlangs ingevoerde versoepelde promotie/degradatieregeling niet het beoogde effect sorteert. Clubs die mochten promoveren naar de laagste profklasse huiverden vooral bij dit, zo op het oog eervolle voorrecht. Ze wensten zich niet committeren aan al te stringente, in hun ogen kostenverslindende licentievoorwaarden.

Dat moest dus anders. Er diende een tussenklasse komen, de tweede divisie dus. Niet zoals destijds een platform voor (armlastige) profclubs, maar een mix van de beste amateurclubs en profclubs die hun talenten een betere eindfase van hun opleiding denken te bieden. In de tweede divisie, zo zeggen Nijland c.s., zullen de beloftenteams op meer tegenstand stuiten, met name als het om fysieke aspecten gaat.

Inmiddels is wel duidelijk dat FC Groningen een goede kans maakt zich voor de nieuwe tweede divisie te kwalificeren. Daarop vooruitlopend wordt op Corpus den Hoorn al druk gefilosofeerd hoe en ander haar beslag moet krijgen. Met name de accommodatie is een gespreksonderwerp. Want ja, op het splinternieuwe trainingscomplex van de FC aan de A7 ontbreekt een veld dat waardig genoeg om tweede divisievoetbal te huisvesten. Die nieuwe klasse moet wel een beetje allure uitstralen en dat is op het veld van GRC Groningen, waar de FC-beloften nu spelen, verre van het geval. De ambiance is ondermaats, toeschouwers moeten het bijvoorbeeld zonder tribunes doen.

De Euroborg als alternatief is geen optie. Het inmiddels tien jaar oude stadion is veel te groot voor tweede divisievoetbal. Weliswaar mag worden verwacht dat de publieke belangstelling voor tweede divisievoetbal met mogelijke tegenstanders als Spakenburg, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, WKE en Kozakken Boys beduidend groter zal zijn dan nu in de beloftencompetitie het geval is, maar ook met zo’n 1500 toeschouwers zal de Euroborg sfeerloos zijn. Bovendien zal de toch al kwetsbare grasmat er onder lijden als het gebruik wordt verdubbeld.

Een ander mogelijk podium zou de Esserberg kunnen zijn, de monumentale schepping van architect Evert van Linge waar ooit tweede divisievoetbal te zien was. Dat was een slordige halve eeuw geleden, toen Be Quick nog als profclub door het leven ging. Qua ambiance een mooie plek om te spelen (denk aan Eurovoetbal), ruimte voor zeker tienduizend m/v, maar probleem is dat de verlichting bij lange na niet voldoet aan de normen en ook het kunstgras niet je van hét is. Die minpinten worden bij de huidige renovatie niet aangepakt. Bijkomend knelpunt is dat de wedstrijden in de tweede divisie 2.0  zaterdags in de namiddag worden geprogrammeerd en dat houdt in dat een eventueel gastheerschap Be Quick zelf in de problemen brengt met andere wedstrijden op haar stadionveld. De Good Old barst nu al uit haar voegen, dus een extra gast erbij geeft alleen maar meer sores.

En zo moet Hans Nijland dus zijn uitgekomen bij de Langeleegte, waar alle voorwaarden voor tweede divisievoetbal wél aanwezig zijn. Een prachtig onderhouden veld met een klassieke, hooggewaardeerde grasmat, wee overdekte tribunes dicht op het veld, mooie ruimtes voor sponsors en pers, als ook prima parkeergelegenheden rond het stadion. Niet onbelangrijk is ook dat er recettes kunnen geïnd. Met name de zaterdagclubs worden gevolgd door grote supportersschares.

Ja, zal een stroming FC-fans denken, maar dit is wél Veendam. Tja dat klopt, maar FC Groningen is inmiddels geen pure stadsclub meer. Het is uitgegroeid tot een club van de regio en ja, in Oost-Groningen zitten van oudsher veel trouwe klanten van de FC. Die mag je als clubleiding ook wel eens met een leuke geste tegemoet komen.

Wellicht kan Commissaris der Koning, Max van den Berg, deze mogelijke wrijving wegmasseren. Immers, hij is voorzitter van FC Groningen in de maatschappij, en de voetbalmaatschappij waarin Groningen acteert, loopt grof gezegd van Zoutkamp tot Borger en van Delfzijl tot Drachten. In dit gebied valt op dat Oost-Groningen na het verdwijnen van Veendam wel heel (sub)topsportarm is geworden. Sportief-sociaal gezien zou je voetballiefhebbers met tweede divisievoetbal een leuke dienst kunnen bewijzen.

Zeker, niet iedereen zal dit idee toejuichen. Met name de meest fanatieke  Veendamfans, die nog altijd het verlies van hun geelzwarte liefde niet hebben kunnen verwerken, hebben al via de sociale media laten weten dat ze niet op de komst van FC Groningen zitten te wachten. Echter, gedane zaken nemen geen keer. En hoeveel diehards zullen er nog zijn? De tand des tijds zal dat aantal de komende jaren, indachtig het gezegde uit het oog uit het hart, hoe dan ook structureel doen verminderen.

De wereld draait immers ‘gewoon’ door, met alle veranderingen van dien. Bijvoorbeeld FC Groningen dat de Langeleegte reanimeert als voetbaltempel. Het zal even wennen zijn, maar voor hen die open staan voor vernieuwingen is het een uitdagend idee. Het voorkomt in elk geval dat de Langeleegte verwordt tot een museum waar niks te doen is, maar dat de gemeenschap wel geld kost.  Dan komt vroeg of laat ongetwijfeld de vraag van een raadslid of dat geld niet beter is te besteden. Gevolgd door een voorstel met als titel herbestemming Langeleegte.

Koning Voetbal moge dat verhoeden!

Door Dick Heuvelman