Beeld Pekela genuanceerder dan cijfers in informatierapport opvanglocaties COA doen vermoeden

OUDE PEKELA- Vandaag is het informatierapport ‘Politieregistraties op opvanglocaties van het COA’ gepubliceerd. Dit rapport geeft een beeld van het aantal politieregistraties met betrekking tot COA-opvanglocaties dat in 2015 is opgemaakt. Het beeld van de geregistreerde cijfers over AZC Oude Pekela ligt genuanceerder dan de rapportcijfers doen vermoeden.

Meldingen Oude Pekela
In het rapport zijn 93 locaties opgenomen, waarvan op 4 locaties geen incidenten hebben plaatsgevonden. Er zijn voor 89 locaties 4460 politieregistraties opgemaakt. In het rapport staan 93 meldingen geregistreerd voor de COA-locatie in Oude Pekela.

Kortere lijst
Burgemeester Jaap Kuin reageert hier als volgt op: “We zijn samen met de politie de cijfers nagegaan in ons systeem en we komen tot een kortere lijst, circa 40 meldingen.  Soms komen er wel  4 meldingen binnen bij de politie, maar gaat het netto om 1 incident. Binnen de gemeente Pekela gaat het om diverse incidenten die gemeld worden, waarvan sommige intern op het AZC worden opgelost. Maar denk ook aan meldingen van vermissingen, waarvan de vermiste persoon vaak dezelfde dag of na een paar dagen alweer terug is. Ook worden er vechtpartijen gemeld die plaatsvinden op het AZC-terrein. Het beeld is genuanceerder dan de cijfers in het rapport doen vermoeden, en zoals nu wordt overgenomen door diverse media.”

Jaap Kuin licht verder toe: “Bovendien hadden de incidenten met name te maken met de groep alleenstaande jongeren die in het AZC Oude Pekela verbleven. Nog voor 1 januari 2016, in afstemming met het COA, zijn deze groep alleenstaande jongeren overgeplaatst naar een ander AZC in Nederland. Deze alleenstaande jongeren komen ook niet meer terug naar Oude Pekela. Dit volgens afspraak met het COA.”