International Film Festival Rotterdam in Groningen trekt record aantal bezoekers

IFFRiG_Pandora's Box_(c) Bob de VriesGRONINGEN – De twintigste editie van het International Film Festival Rotterdam in Groningen loopt ten einde. Het festival werd afgelopen woensdagavond geopend met Beyond sleep en sluit vanavond volgens traditie af met een verrassingsfilm. Het IFFR in Groningen trok dit jaar voor het eerst meer dan 10.000 bezoekers, een record en ruim 2000 meer dan de editie van 2015. In vijf dagen tijd zagen deze bezoekers meer dan 50 titels in ruim honderd voorstellingen en een randprogramma met virtual reality-films, een Bowie-avond en filmconcerten in de Der Aa-kerk en Vera.

Publiekslievelingen
Elk jaar wordt er een publieksenquête gehouden. Grote publiekslievelingen waren het Amerikaanse originele moeder-zoondrama én Oscar-kandidaat Room en Tanna, een Romeo & Julia verhaal, spelend in de Stille Zuidzee. De Publieksfavoriet was net als in Rotterdam het intense Deense oorlogsdrama Land of mine, over jonge Duitse krijgsgevangenen die direct na de Tweede Wereldoorlog mijnen moeten ruimen voor de Deense kust. Naast deze speelfilms gooide de filmklassieker met livemuziek Pandora’s box in de Der Aa-Kerk hoge ogen. 

Beste Groninger Film 2015
Voor het tweede jaar werden tijdens het festival de prijzen voor De Beste Groninger Film uitgereikt De deskundige jury, onder leiding van Gerlinda Heywegen (Filmkrant), koos voor de volgende winnaars: Bird van Dunja Jocic & Marinus Groothof (fictie), Symfonie voor de Veenkoloniën van Saskia Jeulink (non-fictie), Elle est belle van Joren Molter (opdrachtfilm) en Sofie Letitre – Bare door Lex Vesseur (videoclip).

Leven na het IFFR in Groningen: films die terugkeren
Een film gemist op het festival? De volgende titels keren in elk geval terug op het filmdoek in het Groninger Forum: D’Ardennen (gelijk na het festival), Beyond sleep en An (vanaf donderdag 11 februari), Anomalisa en The assassin (vanaf 25 februari) en Room (vanaf 3 maart). Publiekslieveling Land of Mine is te zien vanaf 31 maart. Het 21e International Film Festival Rotterdam in Groningen staat gepland voor woensdag 1 tot en met zondag 5 februari 2017.