Kunst In Zicht-lezing over Barbara Hepworth in de Remonstrantse Kerk in Groningen

GRONINGEN – Woensdag 17 februari geeft kunsthistorica Carolien ten Bruggencate in de Remonstrantse kerk in Groningen een lezing over Barbara Hepworth, één van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw.

Barbara Hepworth

De Britse Barbara Hepworth (1903-1975) is een van de meest succesvolle beeldhouwers van de twintigste eeuw. Haar beelden maken deel uit van de grote sculptuurcollecties in de wereld. In de jaren twintig doet Hepworth haar intrede in de kunstwereld. Ze maakt dan gestileerde figuren van mensen en dieren, gehakt uit marmer en lokale Engelse steensoorten.

Vanaf 1933 ontstaan de voor haar karakteristieke organische vormen, waarin ze de gesloten vorm letterlijk openbreekt. In 1939 verhuist ze naar St Ives in Cornwall. Het landschap is dan een belangrijke inspiratiebron voor haar werk. Op 72-jarige leeftijd komt Hepworth om bij een brand in haar atelier. Haar atelier en haar woonhuis vormen tegenwoordig het Barbara Hepworth Museum and Sculpture Garden. In deze lezing wordt de loopbaan van Hepworth gevolgd, van de stenen sculpturen uit haar jonge jaren tot haar latere, beroemde bronzen beelden.

Vijftig jaar na Barbara Hepworth’ laatste grote tentoonstelling in Nederland is in het Kröller-Müller Museum nu weer een overzicht van haar werk te zien (tot 17 april 2016). De lezing in de Remonstrantse kerk wordt gegeven door kunsthistorica Carolien ten Bruggencate. Zij is gespecialiseerd in de beeldende kunst van de 19e en 20e eeuw. Zij is verbonden aan Museum de Fundatie in Zwolle/Wijhe en aan Museum MORE in Gorssel.

Kunst In Zicht

Deze lezing wordt georganiseerd door de Stichting Kunst in Zicht in samenwerking met Bijzondere Locaties Groningen. Kunst in Zicht legt zich toe op het verbreiden van kennis over beeldende kunst, architectuur en archeologie. Daartoe organiseert Kunst in Zicht lezingen, wandelingen en excursies, waarin zowel historische als actuele onderwerpen op het gebied van beeldende kunst, architectuur en archeologie aan de orde komen en aandacht wordt besteed aan lopende tentoonstellingen.

Bijzondere Locaties Groningen

Oude gebouwen een nieuw leven geven: dat doet Bijzondere Locaties Groningen. Bijzondere Locaties Groningen verhuurt de Der Aa-kerk, de Remonstrantse kerk, de kerk van Leegkerk, de kerk van Klein Wetsinge en De Amshoff in Kiel-Windeweer. Ontstaan vanuit de Stichting Der Aa-kerk zorgt Bijzondere Locaties Groningen met de opbrengsten uit de verhuur van deze gebouwen dat ze open kunnen blijven voor gebruik en midden in de samenleving blijven staan.

Serie lezingen

Dit is de eerste lezing van het nieuwe seizoen in de serie lezingen die Kunst in Zicht organiseert in de Remonstrantse kerk. Woensdag 24 februari geeft Han Steenbruggen (directeur van Museum Belvédère in Oranjewoud) een lezing over de tentoonstelling Goed Gekozen, met kunstwerken uit de collectie van het echtpaar Pleun en Mieke van Toledo.

Woensdag 17 februari 2016
Tijd: 19.30 – 21.30 uur
Entree: € 12,50
Opgave: Boekhandel Van der Velde, Akerkhof 45-47, Groningen

Remonstrantse kerk
Coehoornsingel 14
9711 BS Groningen