‘Eene Zeer Interessante Vertooning’ in het Streekhistorisch Centrum Stadskanaal

STADSKANAAL – Op zondag 21 februari houdt Jan Mooibroek een lezing in het Streekhistorisch Centrum onder de titel ‘Eene Zeer Interessante Vertooning’ ‘, over de opkomst en ontwikkeling van fotografie en bewegend beeld in ons dagelijks leven.

In 1895 maakte Parijs kennis met de uitvinding van de film. Vijf jaar later in 1900 kon Stadskanaal al kennismaken met dit nieuwe fenomeen. Jan Mooibroek vertelt over de plaatsen waar bioscopen kwamen en bleven en toont unieke beelden met foto’s en filmpjes van toen en nu. Ook zal hij vertellen over de “stomme film” en de opkomst van de geluidsfilm, over soms dramatische beelden die herinneringen oproepen en beroemde films die iedereen (misschien) gezien heeft.

Daarbij neemt Mooibroek de toehoorder mee naar bioscopen in Stadskanaal, Musselkanaal, Ter-Apel, Veendam, Winschoten, Oude Pekela, Emmercompascuum en ook naar de kermis.

Jan Mooibroek werkte vanaf 1958 in de bioscoop “De IJzeren Klap” en vanaf 1990 in het Smoky-theater in Stadskanaal. Hij is in 2015 gestopt met het werk in de bioscoop, maar een bovenmatige interesse in de filmwereld heeft hem doen besluiten om een power-point-presentatie te maken met het materiaal uit zijn omvangrijke verzameling om zo ook anderen deze boeiende wereld van de film te laten zien.

De lezing begint om 14.30 uur. Reserveren voor de lezing kan tijdens kantooruren telefonisch op 0599-612649 of via info@streekhistorischcentrum.nl. De entree bedraagt € 4,00, donateurs van het SHC betalen € 2,50.

Bij de foto: de zaal van bioscoop De IJzeren Klap, waar het voor de spreker allemaal begon met zijn interesse voor het bewegende beeld. (collectie Jan Mooibroek)