FC Groningen geeft wedstrijd uit handen en verliest van Ajax

groningen - heracles

GRONINGEN – Gesteund door een uitverkochte Euroborg speelde FC Groningen zondagmiddag tegen Ajax. De Amsterdammers moesten het doen zonder Frank de Boer. De coach was wel meegereisd naar het hoge noorden, maar was te ziek om op de bank plaats te nemen.

Na een beginfase waarin het spel op en neer golfde, werd de Trots van het Noorden gaandeweg de eerste helft steeds sterker. Ajax-middenvelder Davy Klaassen tekende in de tiende minuut nog voor de eerste grote kans van de wedstrijd, daarna was het overwicht voor de Groningers.

Kans op kans

In de veertiende minuut moest Erwin van der Looi zijn eerste wissel al toepassen. Aanvaller Bryan Linssen kon niet verder na een hamstringblessure. Zijn vervanger Oussama Idrissi liet direct zien toe te zijn aan een basisplaats. FC Groningen stapelde kans op kans, maar De Leeuw, Idrissi, Sørloth en Drost (2x) wisten de kansen niet te verzilveren. Vooral Jesper Drost had de noordelingen op voorsprong moeten zetten. Hans Hateboer wist na een knappe actie aan de rechterkant de bal voor de voeten van Drost te krijgen, de middenvelder schoot de bal vervolgens wild de tribunes in.

Ajax opent de score

Na de rust waren de rollen omgedraaid. De Amsterdammers kwamen goed uit de startblokken en zette druk op de verdediging van de Groningers. Dat de sterk spelende Hedwiges Maduro vijf minuten na rust ook geblesseerd de kleedkamer moest opzoeken hielp niet mee het middenveld onder controle te houden. Albert Rusnak verving de geblesseerde Maduro.

In de 59e minuut bezweken de Groningers onder de druk. Anwar El Ghazi schoot van dichtbij de 0-1 binnen op aangeven van Nemanja Gudelj. Tien minuten later kregen de Ajacieden een strafschop na een overtreding van Hateboer. Lasse Schöne benutte het buitenkansje en verdubbelde de voorsprong.

Van der Hoorn exit

Twintig minuten voor tijd trok arbiter Liesveld een tweede gele kaart voor Mike van der Hoorn. De verdediger van Ajax kwam te laat in op Michael de Leeuw en moest het veld verlaten. Van der Looi bracht daarop zijn laatste wissel Danny Hoesen in het veld om aanvallend voor meer dreiging te zorgen. Dat resulteerde bijna in de 1-2, maar Hoesen wist de bal van dichtbij niet in het net te krijgen.

Toch Hoesen, 1-2

In de blessuretijd deed FC Groningen dan toch nog wat terug. De Groningers kregen een vrije trap toebedeeld op de rand van het Amsterdamse strafschopgebied. Danny Hoesen wist de bal in de linkerbovenhoek te krijgen en verkleinde de achterstand.

Te laat voor de noordelingen. Na een goede eerste helft lieten de Groningers zich in de tweede helft van hun mindere kant zien en verliezen in eigen huis met 1-2 van Ajax.

Foto: Archief Groot Groningen