Samenwerkingsconvenant moet hennepteelt in Noord-Nederland tegen gaan

NOORD-NEDERLAND – Zes partijen hebben vorige week een convenant getekend waarmee zij de hennepteelt in Noord-Nederland krachtiger willen gaan aanpakken. Dit om de onveilige situaties, de overlast en de criminaliteit die gepaard gaat met het telen van hennep tegen te gaan.

De politie Noord-Nederland, het Openbaar Ministerie, het UWV, de gemeenten, woningbouwcorporaties en nutsbedrijven zijn akkoord met voorstellen die ervoor moeten zorgen dat hennepkwekerijen sneller worden opgerold. Een belangrijk onderdeel van de plannen is het uitwisselen van informatie onderling.

Met deze gezamenlijke aanpak kan een breed scala aan sancties en maatregelen worden opgelegd in Noord-Nederland. Elke partner heeft op dat gebied zijn eigen mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Daarbij valt te denken aan afsluiting van energie, afsluiting van het pand, stopzetten van een uitkering, het intrekken van vergunningen en het verhalen van schade. Dat naast een strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie waarbij ook wordt gekeken naar de mogelijkheden tot het afpakken van geld en luxe goederen.

De politie Friesland heeft de afgelopen week al een grootschalige actie gehouden. Daarbij zijn vijftien invallen gedaan en vijf verdachten opgepakt.