Hospice ‘Het Gasthuis H-S’ nadert zijn voltooiing; Bestuur vraagt inwoners Hoogezand-Sappemeer om hulp

Hoogezand de kalkwijck

HOOGEZAND-SAPPEMEER – In oktober 2015 is de bouw van het hospice Het Gasthuis aan de Kerkstraat in Hoogezand gestart. Op dit moment is de bouw zover dat de opleveringsdatum in zicht komt.

Wanneer het weer geen grote problemen geeft, wordt het gebouw halverwege april 2016 overgedragen aan het bestuur van het Gasthuis. Dan kan aan het inrichten van het gebouw begonnen worden. Het bestuur verwacht hiervoor ruim twee maanden nodig te hebben. Meubilair is grotendeels reeds uitgezocht en besteld.

Het bestuur is al enige tijd bezig met een voorstel voor het inrichten van de tuin achter het Gasthuis. Omdat de ingang van het Gasthuis aan de achterzijde zit, moet er bestrating komen vanaf de Kerkstraat naar de achterzijde van het Gasthuis. Ook moet er een schutting om de tuin komen. Verder is de wens van het bestuur om een tuinhuisje met overkapping te plaatsen, waar overtollig meubilair in opgeslagen kan worden. De overkapping kan als beschutte zitplaats dienen voor de gasten, wanneer ze naar buiten kunnen. Ook zou er een kleine overdekte fietsenstalling in de tuin moeten komen.

Voor het inrichten van de tuin is door BWRI een ontwerp gemaakt. Door het fonds Roparun uit Schiedam is in 2012 een bedrag van € 15.000 beschikbaar gesteld voor het inrichten van de tuin. En via het VONK-project is het vorig jaar een bedrag van € 3.000 beschikbaar gesteld voor de verfraaiing. Deze bedragen zullen niet voldoende zijn voor de gehele inrichting van de tuin.

In eerste instantie richt het bestuur zich op de aanleg van de bestrating en het plaatsen van een schutting. Het bestuur hoopt op de ondersteuning van inwoners en organisatie uit Hoogezand-Sappemeer om dit te kunnen realiseren. Want het is naar de mening van het bestuur van het Gasthuis ondenkbaar dat het Gasthuis geopend wordt zonder een ingerichte tuin.

Het bestuur zou graag in contact willen komen met bedrijven, instellingen en inwoners, die zouden willen helpen om het inrichten van de tuin mogelijk te maken.

Het Gasthuis zal bestaan uit een drietal gastenkamers, met ieder een aparte was- en douchegelegenheid, een centrale woon- en keukenruimte welke ruimte als woonkamer maar ook als ruimte voor de vrijwilligers gebruikt kan worden. Op de eerste verdieping zijn er ruimtes aanwezig voor kantoor, logeerkamer, stilteruimte en een wasruimte.

De stichting heeft voor de realisatie van het Gasthuis al een bedrag van ruim € 340.000 verzameld. Dit bedrag bestaat uit subsidies van provincie Groningen en de gemeente Hoogezand-Sappemeer, bijdragen van fondsen, instellingen, plaatselijke bedrijven en organisaties, particulieren en bijdragen verkregen uit acties. De inrichting wordt vrijwel geheel bekostigd uit toegezegde bijdragen van landelijke en regionale fondsen.