Bouw Ommelander Ziekenhuis in Scheemda begonnen; ‘De eerste paal zit in de grond’

SCHEEMDA – De bouw van het nieuwe Ommelander Ziekenhuis in Scheemda is van start gegaan. De eerste van de bijna 1700 heipalen is vrijdag 19 februari de grond ingeslagen.

Bestuursvoorzitter van het Ommelander Ziekenhuis Groningen Albert Koeleman en directievoorzitter John Haverkort van Dura Vermeer Bouw Hengelo BV hadden de eer de eerste paal de grond in te laten verdwijnen.

Om te zorgen voor een aardbevingsbestendig gebouw gaan de komende weken bijna 1700 heipalen de grond in. De eerste 600 palen met elk een lengte van 15 meter zijn bedoeld voor de aanleg van de kelder die onder een gedeelte van het gebouw komt. Daarna gaan de overige palen met een lengte variërend van 4.5 – 12 meter de grond in, voor de aanleg van de fundatie van het gebouw.

De afgelopen weken is de locatie bouwrijp gemaakt. Daarvoor werd circa 24.000 m3 veen afgegraven die gebruikt is voor de aanleg van een dijk rond het terrein. Deze week is begonnen met de voorbereiding voor het heien en verschenen twee hei-installaties op het terrein. De verwachting is dat het heien medio maart zal zijn afgerond.

 

Foto: Henk Marks